Europarlementariër Van Baalen getuige van mislukte moordaanslag

Screenshot van de mislukte aanslag. Foto Reuters

Hans van Baalen is vanochtend in Sofia getuige geweest van een mislukte moordaanslag op de leider van de grootste liberale partij in Bulgarije, Ahmed Dogan. Dat zei de Europarlementariër (VVD) zojuist tegen de NOS.

De Bulgaarse oppositieleider wilde Van Baalen juist voorstellen voor een toespraak op een partijcongres in het Nationaal Cultuurpaleis toen een man het podium opklom en een luchtdrukpistool op Dogans hoofd richtte. Het pistool ging niet af. “Anders was Dogan zeker dood geweest”, aldus Van Baalen.

Op online verschenen beelden van het voorval is te zien hoe de geschrokken Dogan (58) een klap uitdeelt en andere aanwezigen de belager vervolgens tegen de grond werken. Een tiental van hen schopt en slaat nog enige tijd op de gevallen man in.

De man probeerde volgens Van Baalen nog om zich heen te schieten, maar ook toen zou het pistool dienst hebben geweigerd. De VVD’er kreeg het ‘ding’ naar eigen zeggen bijna ook zelf onder zijn neus. “Maar gelukkig werkte het niet.”

Dogans belager, de 25-jarige Turkse Bulgaar Oktai Enimehmedov, is afgevoerd door de politie en naar een ziekenhuis gebracht. Het is nog onduidelijk of zijn verwondingen ernstig zijn. Ook is het nog een raadsel hoe hij, met het pistool en twee messen op zak, de beveiliging heeft weten te omzeilen.

Enimehmedov heeft volgens minister van binnenlandse zaken Tsvevtan Tsvetanov een strafblad. Hij is eerder veroordeeld voor bezit van verdovende middelen, overvallen en vandalisme.

Volgens Van Baalen gaat het om een politieke aanslag. Het congres gaat gewoon door. “Men heeft ook gezegd: we laten de democratie niet kapotmaken door zo’n aanslag.” Dogans Beweging voor Rechten en Vrijheden is de belangrijkste behartiger van de belangen van de Turkse minderheid in Bulgarije.

    • Jules Seegers