en debacle bij JPMorgan leidt tot bonusdaling

Soms zijn winnaars ook verliezers. Neem de Amerikaanse zakenbank JPMorgan. De bank behaalde in het vierde kwartaal van 2012 een nettowinst van 5,7 miljard dollar, een stijging van 53 procent ten opzichte van een jaar eerder. Goed nieuws zou je zeggen, maar tegelijkertijd met de winststijging werd ook bekendgemaakt dat de bonus van topman Jamie Dimon wordt gehalveerd tot 10 miljoen dollar. Nog altijd een aardig zakcentje maar in de wereld van de alfamannetjes op Wall Street is een halvering van de bonus meer dan een stevige tik op de vingers. Die heeft alles te maken met een groot verlies dat een beurshandelaar van JPMorgan vorig jaar leed. Een handelaar met de bijnaam London Whale verloor vorig jaar maar liefst 6 miljard dollar op de beurs. En dat wordt Jamie Dimon aangerekend. Een bonusdaling na een winststijging, dat is nieuw in bankenland.