Eetbare trouwjurk en exposities

De Amsterdam Fashion Week begint aanstaande woensdag. Een overzicht van de hoogtepunten.

Modecollectief Mimi Berlin op een foto van Wendelien Daan, te zien op de Wintersalon tijdens de Amsterdam Fashion Week
Modecollectief Mimi Berlin op een foto van Wendelien Daan, te zien op de Wintersalon tijdens de Amsterdam Fashion Week

Aanstaande woensdag begint de achttiende editie van de Amsterdam Fashion Week. Dat is grotendeels alleen toegankelijk voor pers en inkopers. Maar er is ook een publieksprogramma. De meeste activiteiten zijn rond het Museumplein, de P.C. Hooftstraat en in de Cornelis Schuytstraat: het gebied dat zich tegenwoordig het ‘Fashion & Museum District’ noemt. Een overzicht van de hoogtepunten:

Zaterdag 19 januari kun je proeven van de eetbare trouwjurk van food concept designers Marjolein Wintjes en Eric Meursing in Hotel JL No 76. Op het Concertgebouwplein is een modeshow op een ijsbaan, en de jonge Nederlands-Afghaanse ontwerpster Zohra Murad exposeert haar kleding in het Hampshire Hotel Beethoven.

In de Cornelis Schuytstraat is bij schoenenwinkel Shoebaloo een mini-expositie met vintage kleding uit verschillende tijdperken, met onder andere ontwerpen van Thierry Mugler . Ook opent zaterdag de Wintersalon, de wintereditie van Salon, het initiatief dat mode, design en kunst tentoonstelt op verschillende locaties in de hele stad. Trek daar gerust een hele middag voor uit.

Vanaf maandag 21 januari is er een tentoonstelling over mode en kunst te zien in de nieuwe galerie van Pien Rademakers op de KNSM-laan. Op 22 januari discussiëren modeontwerper Sjaak Hullekes en Zakenvrouw van 2012 Jacqueline Zuidweg in Pakhuis de Zwijger over de verhouding tussen creativiteit en commercie. Donderdag 23 januari heeft Options op het Damrak Daisy Kroon, Martine Viergever, Charlotte Kan en The Boyscouts – vier Rotterdamse mode- en sieradenontwerpers – uitgenodigd om hun werk te laten zien. In Pakhuis de Zwijger praten modeontwerper Borre van Akkersdijk en productontwerper Kiki van Eijk over hun vak. Bij restaurant-bar BoCinq is die avond een ‘Fashion Fair’, met kraampjes van verschillende ontwerpers en winkels.

Vrijdag 24 januari kan op de Zeedijk een gratis modeshow bijgewoond worden van Rambler: een merk dat dakloze jongeren van over de hele wereld aan het werk zet. Zaterdag 26 januari zijn er op het Westergasterrein twee debatten: Ontwerpers Rad Hourani en Maarten van der Horst bespreken de rol van internet bij het opzetten van hun modelabels. Debat nummer twee gaat over het gebruik van bont in de mode. In het Conservatorium Hotel huist de hele week een pop-up store van webshop The Collector en beschildert mode-illustrator Piet Paris de ramen. Zondag 25 januari eindigt de Amsterdam Fashion Week met Salute: een feestje in het Transformatorhuis op het Westergasterrein.

Info: amsterdamfashionweek.com; salon1.org

    • Nathalie Wouters