Eerste schot in de valutaoorlog van 2013

Eurogroepvoorzitter Juncker vindt de koers van de euro „gevaarlijk hoog”. Maandag mag minister Dijsselbloem zijn mening geven.

„Gevaarlijk hoog.” Dat was het oordeel van Jean-Claude Juncker deze week over de koers van de euro. De Luxemburgse premier en tevens voorzitter van de eurogroep sprak tijdens een bijeenkomst van Luxemburgse ondernemers. Juncker constateerde dat de euro in minder dan een jaar met ruim 8 procent in waarde is gestegen. In de eerste dagen van dit jaar werd de hoogste koers bereikt. Tegenover de yen is de euro het afgelopen halfjaar bijna een kwart meer waard geworden.

De waardestijging betekent een verslechtering van de concurrentiepositie voor de eurolanden. Volgende week publiceert de Europese Centrale Bank cijfers over de betalingsbalans over het derde kwartaal en dan wordt duidelijk wat het effect is geweest op de handelsstromen.

De opmerking van Juncker werd geduid als het eerste schot in de valutaoorlog van 2013. In de eurozone, de VS en Japan valt de economische groei tegen en dan wordt al snel gekeken naar de valutakoers als instrument om de export goedkoper te maken en de import duurder. De nieuwe Japanse premier Shinzo Abe heeft zo’n 420 miljard euro tot zijn beschikking om de koers van de yen met interventies omlaag te duwen.

„Japan verzwakt de yen en de andere landen zouden wel eens kunnen volgen”, zei de Russische centrale bankier Alexei Ulyukayev. „Dit is niet de weg naar een internationale coördinatie, maar naar een afscheiding.” Rusland is dit jaar de voorzitter van de G20, de groep van 19 grote industrielanden en de Europese Unie.

Chipmachinefabrikant ASML verrichtte deze week de aftrap voor het cijferseizoen met tegenvallende resultaten. Over 2012 haalde ASML een omzet van 4,7 miljard euro; dat is een flinke terugval na het recordjaar 2011 (5,6 miljard euro). Ook de winst liep terug van 1,5 miljard naar 1,1 miljard euro.

Voor 2014 is het concern optimistisch, onder meer vanwege de opkomst van snellere mobiele telefonie – het 4G-netwerk. Na een daling van 3 procent steeg de koers met 7,4. Afgelopen week steeg de AEX een fractie tot 351,40.

In de Verenigde Staten boekte de Bank of America fors minder winst door een schikking in een hypotheekconflict met Fannie Mae. De winst van Citigroup werd aangetast door schikkingen. De winst van Bank of America daalde met 63 procent naar 723 miljoen dollar. De omzet van de bank daalde met 25 procent naar 18,7 miljard dollar.

Citigroup, de derde bank in de VS gemeten naar balanstotaal, meldde een kwart meer winst over het vierde kwartaal. De nettowinst kwam uit op 1,2 miljard euro. De omzet steeg naar 18,2 miljard dollar, van 17,2 miljard dollar in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft het vierde kwartaal van 2012 weer winst geboekt. Het laatste kwartaal van 2011 leed de bank nog een flink verlies vanwege een forse schadevergoeding die de bank moest betalen. Het nettoverlies van 275 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2011 werd omgezet in een nettowinst van 481 miljoen euro voor het vierde kwartaal in 2012. De winst is mede te danken aan een opleving van de aandelenhandel. De omzet in het vierde kwartaal bedroeg 7 miljard euro.

Komende maandag komen in Brussel de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen. Daarbij wordt rekening gehouden met de keuze van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) als voorzitter van de eurogroep, als opvolger van Juncker.

Op verzoek van de Franse minister Pierre Moscovici zal Dijsselbloem zijn visie op de euro uiteenzetten. Dijsselbloem is de enige kandidaat. Het Duitse ministerie van Financiën liet gisteren weten er alle vertrouwen in te hebben dat hij maandag wordt gekozen.