Doping bij Rabo al vanaf 1996

Bij de Rabobankploeg, die bestond van 1996 tot 2012, is vanaf het eerste jaar doping gebruikt. Dat blijkt uit gesprekken met tientallen betrokkenen.

Doping gebruiken of meefietsen in de marge? Het was het dilemma van talloze wielerploegen – en het was niet anders voor Rabobankploeg.

De renners werden de eerste maanden weggefietst omdat er in het peloton massaal epo werd gebruikt. Na de voorjaarsklassieker was de maat vol. Manager Jan Raas riep de beste renners samen. Een ex-renner zegt nu: „Daar, op die bespreking, is voor het eerst het epo-woord gevallen.’’ In de Tour van 1996 werd voor het eerst door meerdere Rabo-renners epo gebruikt, aldus diezelfde renner.

Ook in de jaren erna schipperde de ploeg tussen integriteit en resultaat op korte termijn. De sponsor wilde publiciteit en overwinningen, de renners stonden onder druk – en bezweken. Thomas Dekker kwam in 2005 bij de ploeg. Hij spreekt in deze krant voor het eerst gedetailleerd over zijn dopinggebruik. „In het milieu waarin ik terechtkwam hoorde doping erbij. Sterker nog: doping was a way of life voor veel ploeggenoten en collega’s om me heen. Je leeft hard, je traint hard, je doet er alles voor: doping hoort bij je beroep.”

De wielerwereld reageerde vandaag op het eerste deel van de dopingbekentenis van Lance Armstrong in een afgelopen nacht uitgezonden interview met Oprah Winfrey. Icoon Eddy Merckx zei tegen de Belgische krant Le Soir ontgoocheld te zijn. Ex-UCI-voorzitter Hein Verbruggen was wél blij – dat kwam vooral omdat Armstrong ontkende dat de UCI afwist van zijn dopinggebruik. „Na jaren van verdachtmakingen ben ik tevreden dat de complottheorieën uiteindelijk niet meer dan theorieën blijken te zijn.” Afgelopen nacht is deel twee van het interview uitgezonden. Naar het eerste deel keken in Amerika 4,3 miljoen mensen.

Een ploeg als zovele & Interview Thomas Dekker, Z&Z, pagina 10-12.

Lees over het tweede deel van het interview met Armstrong op nrc.nl.

    • Thijs Zonneveld