Doden bij reddingsoperatie Algerije - ‘zestien buitenlanders bevrijd’

Een archieffoto van de BP-installatie bij het gasveld in Amenas, waar het gijzelingsdrama plaatsvindt. Foto AP

Bij de bestorming door Algerijnse troepen van het gascomplex waar het gijzeldrama plaatsvindt, zijn zeven buitenlanders en elf ontvoerders omgekomen, schrijft AFP. Zestien buitenlandse gijzelaars zouden zijn bevrijd, zegt een bron die bij het drama betrokken is tegen persbureau Reuters.

Het zou gaan om twee Amerikanen, twee Duitsers en een Portugees. Over de nationaliteit van de andere bevrijde gijzelaars is nog niets duidelijk.

Algerijnse veiligheidsdiensten hebben vanochtend opnieuw een einde proberen te maken aan het gijzelingsdrama op een gascomplex in het oosten van het Afrikaanse land. Islamitische opstandelingen gijzelden woensdag honderden mensen, onder wie veel buitenlanders, op een aardgasinstallatie in het oosten van Algerije. De actie richt zich tegen de Franse interventie in buurland Mali.

Algerijnse troepen verwijderen mijnen van complex

Het Algerijnse leger is bezig mijnen op te ruimen die op het gascomplex zijn geplaatst door de aan al-Qaeda gelieerde opstandelingen, maakte het nationale olie- en gasedrijf Sonatrach bekend, kort nadat duidelijk werd dat ook de laatste reddingsactie levens heeft geëist.

Britse ambassadeur naar gascomplex

De Britse ambassadeur in Algerije zal naar verwachting vandaag naar het gascomplex afreizen. Dat melden Britse bronnen in Londen vandaag tegen persbureau Reuters. Er zijn nog geen verdere details vrijgegeven. Sky News meldt dat de ambassadeur waarschijnlijk toestemming krijgt om naar de plantage af te reizen met een klein groepje diplomaten.

    • Mirjam Remie