De postbode belt altijd twee keer, behalve bij PostNL

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Herna Verhagen Raad van Commissarissen SNS 2008 FOTO: SNS
Herna Verhagen Raad van Commissarissen SNS 2008 FOTO: SNS

Postbodes die gaan beleggen. Hoe verzinnen ze het.

Bij de splitsing van TNT in logistiek dienstverlener TNT Express en PostNL was dat het ei van Columbus. De postbodes kregen een belang van bijna 30 procent in hun nieuwe zus. Dat zou al snel veel geld opleveren want TNT Express zou rap opgekocht worden, dachten alle betrokken bestuurders.

Maar dat vlotte niet. Er meldden zich geen kapers, de koersen daalden en PostNL kwam in de knel: te veel schuld, te weinig geld voor gepensioneerden.

En toen, hè hè, kwamen toch de Amerikanen van UPS. Op 20 februari 2012 bleek dat TNT Express een bod van 9 euro had afgewezen. De koers spoot omhoog, twee ontevreden Amerikaanse hedgefondsen stapten direct uit. Kassa.

En wat deed PostNL? Die zegde toe, toen UPS een formeel bod uitbracht van 9,50 euro per aandeel, dat zij haar stukken zou overdragen als alles rond was. Waarom? Ja, waarom eigenlijk. Om ‘het bod te ondersteunen’. Filantropie?

PostNL kon dus niks toen de overname onzekerder werd door Brusselse bedenkingen. Als op 19 september het bod nog niet rond was, mocht PostNL eenderde van zijn belang verkopen. Maar dat deed de firma ook niet.

De enige die wel slim handelde was de PostNL-topvrouw privé. Herna Verhagen cashte begin 2012 direct 10.000 aandelen TNT toen bleek dat UPS goesting had. Had ze dat nu ook maar voor het bedrijf gedaan waaraan ze nu leiding geeft.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester