Cameron had EU willen zeggen: zo gaat het mis

Het Verenigd Koninkrijk zal afdrijven van de Europese Unie, en de complete Europese samenwerking zal falen, als de EU zich niet hervormt. Dat had de Britse premier Cameron gisteren willen zeggen in een langverwachte toespraak in Amsterdam, die echter donderdagavond werd afgeblazen omdat Cameron zich wilde bezighouden met de gijzelingscrisis in Algerije. Onder de slachtoffers en de gijzelaars bleken zich ook Britten te bevinden.

Uit delen van de toespraak, die gisteren door Downing Street werden vrijgegeven, blijkt dat Cameron van plan was te zeggen dat de EU kampt met drie grote problemen: de schuldencrisis in de eurozone, de gebrekkige concurrentiekracht en de afnemende steun voor de Unie in de publieke opinie, met name de Britse.

„Als we die uitdagingen niet aanpakken”, aldus de tekst, „bestaat het gevaar dat Europa mislukt en dat het Britse volk wegdrijft naar de uitgang. Ik wil niet dat dat gebeurt. Ik wil dat de EU een succes wordt, en ik wil een relatie tussen Groot-Brittannië en de EU waarbij we er in blijven.”

Maar volgens Cameron is er „een toenemende frustratie over de Europese Unie, die in veel landen gezien wordt als iets dat de mensen wordt aangedaan in plaats van iets dat vóór hen wordt gedaan.” De bezuinigingsmaatregelen die in Europese landen genomen worden, verergeren het probleem in zijn ogen nog.

In de vrijgegeven passages van de toespraak staat niets over een eventueel referendum over de Britse toekomst in de Europese Unie. Ook details over de hervormingen die Cameron nodig acht staan daar niet in.

Wel vermeldt het vrijgegeven deel dat Cameron had zullen zeggen dat voortgaan op de ingeslagen weg voor hem niet acceptabel is. „Meer van hetzelfde zal op lange termijn de toekomst van de Unie niet veiligstellen. Meer van hetzelfde zal de EU niet in staat stellen de nieuwe, opkomende economieën bij te houden. Meer van hetzelfde zal de EU niet dichter bij haar burgers brengen. Meer van hetzelfde zal alleen maar meer van hetzelfde opleveren: minder concurrentie, minder groei, minder banen. En dat zal onze landen verzwakken.”

Kort voor bekend werd dat de rede niet doorging sprak Cameron per telefoon met president Obama, die hem nog eens op het hart drukte dat de VS graag zien dat het Verenigd Koninkrijk binnen de EU blijft. (Reuters)