Brieven

Waar was dat fatsoen toen hij regeerde met Wilders?

Minister-president Rutte sloot zich vorige week vrijdag op zijn persconferentie aan bij de klacht van PvdA-voorzitter Hans Spekman inzake haat zaaiende e-mails. Rutte riep op tot wellevendheid en fatsoen in het publieke debat. Zeer terecht. Maar wat was het fijn geweest als onze minister-president dat ook gedaan had in de tijd dat hij nog regeerde met zijn zielsverwant Geert Wilders.

Bert van Nieuwenhuizen

Zeist

Laat prestaties de norm zijn voor het salaris

NRC Handelsblad (12 januari) stond voor een groot gedeelte in het teken van demotie voor ouderen. Wat is eigenlijk de reden voor demotie?

Enerzijds begrijp ik van Paul Schnabel dat ouderen minder geld moeten krijgen „omdat zzp’ers ook minder verdienen” en anderzijds omdat loon naar prestatie wordt betaald. Welke van de twee is het? Presteert men vanaf een bepaalde leeftijd automatisch minder en zo ja, vanaf welke leeftijd? Presteren jongeren automatisch beter?

Er is een hoop onderzoek naar verricht, maar helaas wordt daar met geen woord over gerept. Zo blijkt uit Duits onderzoek dat teams van Jungdynamiker productiever worden als je er een oude rot aan toevoegt. Is minder loon dan de dank? Krijgt Paul Schnabel, intussen 64 jaar, nu minder betaald dan vroeger? Wat vindt hij hiervan? Hoe staat het met Willem Buiter, ruim de zestig gepasseerd? Kreeg hij van de Citibank demotie toen hij 55 werd?

Als prestatie de norm wordt, hou je daar dan aan en laat leeftijd buiten beschouwing. Het zijn uiteraard altijd anderen die genoegen moeten nemen met minder.

Gabriele de Koning

Den Haag

Die bierbrouwers hebben geen verstand van wijn

In het artikel over de macht van bierbrouwers (NRC Handelsblad, 12 januari) is een belangrijk aspect niet vermeld. Welhaast iedereen in Nederland weet dat in de meeste cafés slechte wijn wordt geschonken, van een veel slechtere kwaliteit dan die van het bier, zodanig dat een wijndrinker niet of met weinig plezier een café zal bezoeken.

De oorzaak hiervan is dat de ‘wurgcontracten’ een bepalingen bevatten dat behalve het bier ook de wijn moet worden afgenomen van de bierbrouwer. Medewerkers van de bierbrouwers hebben weinig tot geen verstand van wijn. Hier zijn ze niet voor opgeleid of uitgezocht. Het gevolg is dat slechts de goedkoopste en slechtste wijnen worden afgezet bij cafés. Voor de weinige caféhouders met kennis van de wijn en die beter zouden willen, is er evenwel vaak geen andere keus.

Jan Broekkamp

Voormalig eigenaar van een wijnhandel

Ook mobieltjes verboden

Op de lijst van prestaties van burgemeester Bloomberg van New York (NRC Handelsblad, 12 januari) mag één moedige maatregel niet onvermeld blijven. Bloomberg heeft het leerlingen verboden om op school te beschikken over een mobiele telefoon.

In New York kunnen scholieren hun telefoon buiten de schoolpoort afgeven aan een bewaardienst. In het schoolgebouw zijn openbare telefoons beschikbaar. Na afloop van de schooldag krijgen de scholieren hun toestel weer terug, tegen een geringe vergoeding.

Mobiele telefoons verzieken ook in Nederland het leerklimaat op school.

Hiermee bewijzen we onze scholieren een slechte dienst. Welke bestuurder in Nederland heeft het lef om, zoals Bloomberg het formuleert, voor de steile helling te kiezen in plaats van op de babypiste te blijven?

R.J.H. Maartens

Eerstegraadsleraar, Utrecht

    • Bert van Nieuwenhuizen
    • R.J.H. Maartens
    • Gabriele de Koning
    • Jan Broekkamp