Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week de kerk van Ronald Olthof en Sofie Suiker.

1752 NRC Binnenkijken Ronald Olthof en Sofie Suiker
1752 NRC Binnenkijken Ronald Olthof en Sofie Suiker

Huis Ronald Olthof (38, architect) was al een tijdje op zoek naar een grote ruimte. Bijna was het een fabriekje geworden. Op de dag dat hij hoorde dat dat niet doorging en hij bericht kreeg dat zijn huurhuis gesloopt zou worden, kon hij in Haarlo deze Nederlands-hervormde kerk uit 1928 bekijken. „Hoeveel tekenen wil je hebben?” zei zijn vriendin Sofie Suiker (35, etaleur en stylist). Het papierwerk nam nog anderhalf jaar in beslag en de verbouwing een half jaar. Maar toen konden ze, in september 2011, vanaf de bank door de toogramen over het Gelderse land uitkijken. Het dorp keek in eerste instantie de kat uit de boom, maar toen ze op open monumentendag hun huis openstelden, kwamen er zeshonderd man binnenkijken. „Dit was dus onze kerk, zei een man. Nee, dit IS onze kerk, zei een ander toen.”

Bijzonder Het is een kerk, maar wel een klein kerkje. „Geen ruimte waarin je je verloren voelt, al heb je wel een ladder nodig als je de batterij van de rookmelder moet vervangen”, zegt Olthof. Om de 1.100 kubieke meter te breken, kwam in het midden de „stairway to have fun”, betimmerd met de oude houten kerkvloer. Het is de trap naar boven, er zitten een bergruimte en de inbouwapparatuur van de keuken in, en het absorbeert geluid. Het bad zit boven achter een glaswand, de wc zit in een bijgebouw. Wat we niet zien op de foto is het engelenbehang van 9 bij 9 meter dat ze speciaal hebben laten printen.

Van Ikea „Zeven meter keuken. Veel woongenot voor een beperkt budget. Strippen, restaureren, isoleren, meubileren – dat was het idee.”

Bij brand meenemen „Behalve de fotoboeken? De Trolleylamp van bevriende ontwerpers en de kunst van Sonja Andela.” Wel even een trapje pakken.

    • Thijs Wolzak