Armstrong: opstappen als voorzitter Livestrong meest vernederend

Dat hij door de omstandigheden noodgedwongen het voorzitterschap van zijn stichting tegen kanker Livestrong moest neerleggen was voor Lance Armstrong “het meest vernederende moment” van de afgelopen maanden. Dat zei Armstrong vannacht in deel twee van zijn veelbesproken interview met Oprah Winfrey.

Armstrong tijdens het interview met Oprah Winfrey. Foto Reuters

Dat hij door de omstandigheden noodgedwongen het voorzitterschap van zijn stichting tegen kanker Livestrong moest neerleggen was voor Lance Armstrong “het meest vernederende moment” van de afgelopen maanden. Dat zei Armstrong vannacht in deel twee van zijn veelbesproken interview met Oprah Winfrey.

Over al zijn vele fans en sympathisanten die jarenlang het bekende gele Livestrong-armbandje zei Armstrong dat hij hun boosheid en “gevoel van verraad” kan begrijpen. “Jullie steunden me altijd en geloofden in me. Het spijt me”, aldus de Amerikaan. De negatieve gevolgen van de publiciteit rond zijn dopinggebruik voor Livestrong noemde Armstrong “het dieptepunt”.

Armstrong noemde gevraagd naar de meest vernederende momenten van de laatste tijd ook het het binnen enkele dagen verliezen van al zijn grote sponsors, waaronder Nike. Onverwachts kwam dat niet, stelde Armstrong, omdat “het verhaal uit de hand begon te lopen”.

Onze VS-correspondent Guus Valk keek mee en twitterde:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Armstrong blijft hangen bij ‘Het is allemaal ook niet makkelijk voor mij.’ Waarom, of enig inzicht in zijn karakter, biedt hij niet. Nul.

Twitteren foto met gele truien was ‘andere fout’

“Een andere fout” noemde Armstrong het twitteren van een foto met zijn zeven gele truien een paar dagen nadat de UCI hem zijn Tourzeges had afgenomen. Over die foto en begeleidende uitspraak van Armstrong was begin november veel te doen. Armstrong zegt nu dat het plaatsen van de foto voortkwam uit een gevoel van “tarting”.

Foto Twitter / @lancearmstrongFoto Twitter / @lancearmstrong

Emotie als band met zijn kinderen ter sprake komt

Armstrong werd, zoals Oprah eerder had aangekondigd, halverwege deel twee van het interview emotioneel toen de gevolgen voor zijn kinderen ter sprake kwamen. Toen Armstrong vertelde dat hij merkte dat zijn oudste zoon Luke hem op school en social media moest gaan verdedigen tegen de (terechte) beschuldigingen, schoot Armstrong vol. Hij zei naar eigen zeggen tegen zijn kinderen:

“Luister, er zijn een hoop vragen geweest over je vader. Ik ben daar altijd meeodgenloos en tartend over geweest… het is voor een deel waarom jullie me vertrouwde… en ik zei: ik wil dat jullie weten dat het waar is… en ze zeiden niet veel… ze accepteerden het gewoon. En ik zei tegen Luke: verdedig me maar niet meer. Als klasgenootjes iets zeggen, verdedig me niet, maar zeg ‘Hey, m’n vader zegt dat hij er spijt van heeft’.”

Bekijk hieronder het moment waarop Armstrong emotioneel wordt:

Verderop in deel twee van het interview erkende Armstrong dat hij zijn sportieve carrière graag zou hervatten. De Amerikaan wil niet opnieuw deelnemen aan de Tour de France, maar zou wel weer willen deelnemen aan bijvoorbeeld marathons. Zijn levenslange schorsing voelt volgens Armstrong als de “doodstraf”. Hij vindt dat hij het verdient om op termijn weer aan wedstrijden te mogen deelnemen.

Armstrong voelt zich ‘zonder twijfel’ een beter mens

Armstrong ontkende op het einde van het interview dat hij of mensen die hem vertegenwoordigden de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada smeergeld hebben aangeboden om zijn zaak in de doofpot te stoppen. Berichten dat een bedrag van 150.000 of 250.000 dollar zou hebben geboden aan Usada, dat uiteindelijk een vernietigend rapport over zijn dopinggebruik zou schrijven, betitelde hij als “niet waar”.

Door zijn betekenis van de afgelopen dagen voelt Armstrong zich “zonder twijfel” een beter mens, zei hij. Het gevoel is echter niet te vergelijken met het moment dat hij kanker overwon. Toen voelde hij zich pas echt een beter mens, aldus Armstrong. Toch ging het daarna mis omdat hij naar de doping greep. Armstrong hoopt in de toekomst niet opnieuw zulke fouten te maken:

“Na het herstel van mijn ziekte was ik een beter mens. Een slimmer mens. Maar toen raakte ik van het juiste pad. Het is voor mij gemakkelijk nu te zeggen dat ik nu een beter en slimmer mens ben, maar ik kan opnieuw van het juiste pad raken. De grootste uitdaging in de rest van mijn leven zal zijn om het niet opnieuw mis te laten gaan. [...] Dat is een enorme uitdaging.”

‘Doping was als lucht in de banden en water in de bidons’

In het eerste deel van het interview bekende Armstrong gisternacht dat hij tijdens alle zeven edities van de Tour de France die hij won verboden middelen als epo en bloedtransfusies heeft gegrepen. “Doping was hetzelfde als lucht in de banden en water in de bidons”, zei Armstrong. Hij ontkende collega’s uit zijn ploeg te hebben geïntimideerd of bedreigd zodat ook zij doping zouden gaan gebruiken.

Armstrong ontkende dat hij in 2009 en 2010, na zijn comeback, ook naar doping greep (hoewel in het Usada-rapport staat dat hij dat wel deed). Hij werd toen respectievelijk derde en 23e voordat hij definitief stopte. Van die terugkeer in de sport heeft hij achteraf spijt, omdat hij denkt dat hij anders misschien niet gepakt was. “Dan hadden we hier niet gezeten.”

Gemengde reacties op ‘teleurstellende’ bekentenis

In de wielerwereld werd gisteren met gemengde gevoelens gereageerd op de bekentenis van Armstrong. De Amerikaanse antidopingautoriteit Usada, die een vernietigend rapport over de carrière van Armstrong schreef, noemde het “een goede eerste stap”. UCI-president Pat McQuaid zei dat het interview een begin is “op de lange weg om het vertrouwen te herstellen”.

Lance Armstrong (18 september 1971) werd profwielrenner in 1992. Hij werd in ’93 wereldkampioen op de weg en hij won dat jaar een Touretappe. In 1996 werd bij de Amerikaan teelbalkanker geconstateerd, maar hij genas van de ziekte en keerde in 1998 terug in het peloton. Het jaar daarna begon zijn enorme zegetocht. Zeven jaar achter elkaar (1999-2005) won hij de Tour de France, de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld. Niemand daarvoor had de ronde ooit meer dan vijf keer op zijn naam gezet. In juli 2005 zette hij als meest succesvolle Tourdeelnemer ooit een punt achter zijn loopbaan.