Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Al vanaf 1996 doping bij de Rabo-ploeg - ‘doping hoort bij je beroep’

Rabo-renners op archiefbeeld. De ploeg bestaat ondertussen niet meer. Foto ANP / Jerry Lampen

Bij de Rabobankploeg, die bestond van 1996 tot 2012, is vanaf het eerste jaar doping gebruikt. Dat blijkt uit gesprekken met tientallen betrokkenen. Doping gebruiken of meefietsen in de marge? Het was het dilemma van talloze wielerploegen – en het was niet anders voor Rabobankploeg.

De renners werden de eerste maanden weggefietst omdat er in het peloton massaal epo werd gebruikt. Na de voorjaarsklassieker was de maat vol. Manager Jan Raas riep de beste renners samen. Een ex-renner zegt nu:

“Daar, op die bespreking, is voor het eerst het epo-woord gevallen.”

In de Tour van 1996 werd voor het eerst door meerdere Rabo-renners epo gebruikt, aldus diezelfde renner.

Ook in de jaren erna schipperde de ploeg tussen integriteit en resultaat op korte termijn. De sponsor wilde publiciteit en overwinningen, de renners stonden onder druk – en bezweken. Thomas Dekker kwam in 2005 bij de ploeg. Hij spreekt in NRC Handelsblad voor het eerst gedetailleerd over zijn dopinggebruik.

“In het milieu waarin ik terechtkwam hoorde doping erbij. Sterker nog: doping was a way of life voor veel ploeggenoten en collega’s om me heen. Je leeft hard, je traint hard, je doet er alles voor: doping hoort bij je beroep.”

De wielerwereld reageerde gisteren op het eerste deel van de dopingbekentenis van Lance Armstrong in een donderdagnacht uitgezonden interview met Oprah Winfrey. Icoon Eddy Merckx zei tegen de Belgische krant Le Soir ontgoocheld te zijn. Ex-UCI-voorzitter Hein Verbruggen was wél blij – dat kwam vooral omdat Armstrong ontkende dat de UCI afwist van zijn dopinggebruik.

“Na jaren van verdachtmakingen ben ik tevreden dat de complottheorieën uiteindelijk niet meer dan theorieën blijken te zijn.”

Afgelopen nacht is deel twee van het interview uitgezonden. Naar het eerste deel keken in Amerika 4,3 miljoen mensen.

Lees in de digitale editie van NRC Handelsblad de volledige artikelen over de dopingcultuur binnen de Rabobankploeg: Een ploeg als zovele, Ik wilde erbij horen, ik wilde winnen en Als we écht mee wilden doen, moest de ethiek wat opschuiven.