Aanval op leider van Bolsjoj

This picture taken on April 7, 2011 shows artistic director of the Bolshoi theatre Sergei Filini speaking with media at the Bolshoi theatre in Moscow. Filin was hospitalised with severe burns after an assailant threw acid on his face, police said on January 18, 2013. Filin, who is a former acclaimed dancer and was appointed to his post in 2011, suffered injuries to the face, head and eyes late when the attacker cornered him near a residential house in central Moscow, police told Russian news agencies. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV AFP

Premier Dmitri Medvedev heeft zich gemengd in de commotie die in Rusland is ontstaan over een aanslag op de artistiek leider van het Bolsjoj-ballet in Moskou. De balletvoorman, Sergej Filin werd in de nacht van donderdag op vrijdag aangevallen door gemaskerde mannen die hem bij zijn huis hadden opgewacht en hem een bijtend zuur in het gezicht wierpen.

Filin is met derde graadsbrandwonden in het ziekenhuis opgenomen. Zijn gezichtsvermogen loopt ook gevaar.

Medvedev sprak de hoop uit dat Filin geneest, omdat het „Russische ballet” hem nodig heeft. De premier bepleitte de „zwaarst mogelijke straf” voor de daders. Viceminister Boesygin van Cultuur kwalificeerde de aanslag op Filin als een „aanslag op de hele Russische cultuur”.

Sergej Filin (42) debuteerde als danser op 9-jarige leeftijd. Hij werd daarna meerdere malen gelauwerd, in Rusland en daarbuiten. In 2008 rondde hij zijn dansloopbaan af en werd hij eerst artistiek leider van het Stanislavsky-muziektheater en in maart vorig jaar artistiek chef van het Bolsjoj-ballet.

Volgens de directie van het Bolsjoj houdt de aanslag verband met het „vak” van de artistiek leider. Filin was eerder al telefonisch bedreigd, onthulde de leiding gisteren. „Iemand probeert een breuk te forceren in de artistieke leiding van het theater”, aldus algemeen directeur Anatolij Iksanov van het Bolsjoj.