Aangifte tegen Bauke Vaatstra - ‘mag Machiavelliprijs niet krijgen’

Bauke Vaatstra tijdens een bijeenkomst voor inwoners van Zwaagwesteinde eind vorig jaar Foto ANP / Catrinus van der Veen

Oud-directeur van Vluchtelingenwerk Leeuwarden Guido Klabbers heeft aangifte van bedreiging gedaan tegen Bauke Vaatstra. Aanleiding voor de aangifte is de onlangs aan Vaatstra toegekende Machiavelliprijs 2012. Klabbers wil niet dat Vaatstra die prijs krijgt.

Klabbers beschuldigt de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra ervan hem in 1999 telefonisch met de dood te hebben bedreigd. Klabbers’ vrouw zou de stem van Vaatstra hebben herkend. Aanleiding voor de bedreiging is volgens Klabbers een stuk dat hij destijds in de Leeuwarder Courant schreef over onrust die was ontstaan omdat sommigen dachten dat de dader een asielzoeker was.

Een woordvoerder van de politie bevestigt vandaag, naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant, dat Klabbers gisteren aangifte heeft gedaan. De zaak is inmiddels verjaard, maar Klabbers hoopt de stichting die de Machiavelliprijs uitreikt met de aangifte op andere gedachten te brengen.

De Machiavelliprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Vaatstra krijgt de prijs omdat hij met zijn constante pleidooi voor grootschalig dna-onderzoek als ‘breekijzer’ heeft gefungeerd voor een doorbraak in de wetgeving, waardoor ook de oplossing van andere coldcases dichterbij is gekomen.

Vaatstra neemt de prijs op 12 februari in ontvangst. Eerdere winnaars zijn onder anderen prinses Máxima, oud-bondscoach Bert van Marwijk en eurocommissaris Neelie Kroes. Klabbers vindt niet dat Vaatstra in dat rijtje thuishoort.

Stichting: prijs gaat gewoon naar Vaatstra

De Stichting Machiavelli laat in een reactie op haar website weten “alle relevante feiten te kennen” en zegt dat de prijs gewoon aan Vaatstra wordt uitgereikt.

“Het feit dat na toekenning van de prijs alsnog aangifte is gedaan tegen de heer Vaatstra over telefonische bedreigingen die dertien jaar geleden zouden zijn geuit, is geen reden voor het bestuur terug te komen op beslissing.”