‘Zestig gijzelaars in Algerije nog vermist - 650 bevrijd’

The Tigantourine natural gas facility in the Amenas gas field in eastern Algeria is seen in this 2013 satellite image courtesy of Google Earth. REUTERS/Google Earth/CNES/Spot Image/Handout (ALGERIA - Tags: CIVIL UNREST ENERGY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO ARCHIVES. NO SALES Sattelietfoto van het gascomplex in In Amenas in het zuiden van Algerije. Foto Reuters/ Google Earth

Algerije heeft bekendgemaakt dat bij de militaire bevrijdingsactie van gisteren op het gascomplex in het zuiden van Algerije 650 gijzelaars zijn bevrijd, meldt Reuters. Het leeuwendeel daarvan is Algerijn. Er zouden nog zestig gijzelaars worden vermist. Ook worden nog onderhandelingen gevoerd.

De situatie bij het complex in de woestijn in Algerije is nog altijd onduidelijk. De Britse premier Cameron, die gisteren zijn bezoek aan Nederland afgelastte wegens de gijzeling, zei in het Lagerhuis dat de situatie voortduurt. Er zouden nog steeds zeven gijzelaars worden vastgehouden. Een team van Britse onderhandelexperts bij gijzelingen en een consulair team is inmiddels onderweg naar Algiers om de regering te ondersteunen.

Het Mauretaans persbureau ANI meldt dat de terroristen op het complex twee Amerikaanse gijzelaars zouden willen ruilen voor twee terreurverdachten die in de VS gevangen zitten: de Pakistaan Aafia Siddiqui en de Egyptenaar Omar Abdel-Rahman, die ook bekend staat als known als de ‘Blinde Sjeik’.

Pakistaanse en Indiase werknemers van BP wachten in Algerije op hun vlucht naar Dubai. Verschillende bedrijven in het gebied zijn begonnen met de evacuatie van hun werknemers. Foto AFP / Jaime Reina Pakistaanse en Indiase werknemers van BP wachten in Algerije op hun vlucht naar Dubai. Verschillende bedrijven in het gebied zijn begonnen met de evacuatie van hun werknemers. Foto AFP / Jaime Reina

Reddingsactie liep uit in drama

De reddingsoperatie eindigde gisteren in een bloedbad waarbij tientallen doden vielen onder zowel de gijzelaars als de gijzelnemers. De precieze aantallen zijn onduidelijk. Er zijn berichten dat er dertig gijzelaars zijn omgekomen en elf gijzelnemers, de extremisten zeggen dat 35 gijzelaars en vijftien van hun strijders bij de aanval zijn omgekomen, het Algerijnse staatspersbureau houdt het op zes doden. Volgens een Algerijnse veiligheidsfunctionaris is niettemin een catastrofe voorkomen en zijn honderden gijzelaars bevrijd. Vier Britse bevrijde gijzelaars zouden op de Algerijnse tv zijn gekomen, meldt Sky News.

    • Anouk Eigenraam