Windows 8 geen wondermiddel voor pc

Chipfabrikant Intel en diens toeleverancier ASML merken dat de vraag naar pc’s daalt. Windows 8 slaat niet aan.

Aan de peperdure marketingcampagne (schatting: 1,5 miljard dollar) kan het niet gelegen hebben. Toch heeft Windows 8, het besturingssysteem dat Microsoft afgelopen najaar op de markt bracht, niet voor een piek in de verkopen van nieuwe pc’s en laptops kunnen zorgen. Dat merken de Amerikaanse chipfabrikant Intel en diens toeleverancier ASML, dat in Veldhoven lithografiemachines voor de chipproductie maakt.

Intel maakte gisteren de jaarcijfers bekend, ASML deed dat een dag eerder. Beide bedrijven wijten een daling in de omzet aan de verminderde interesse voor Windows-computers. Consumenten besteden hun geld liever aan smartphones en tablet pc’s en wachten met het upgraden van hun ‘echte’ computer .

De pc-markt kromp in 2012 met 5 procent; dat leidde tot een omzetdaling van 3 procent bij de Intel-divisie die processors voor pc’s en laptops maakt. Deze PC Client groep is goed voor liefst 65 procent van de omzet. De totale omzet kwam op 53 miljard dollar uit (40 miljard euro), een fractie minder dan vorig jaar. Maar de marge staat onder druk: de winstcijfers daalden in het vierde kwartaal met 27 procent. Aandeelhouders schrokken niet omdat Intel de tegenvaller al aangekondigd had.

ASML (omzetdaling van 5,6 miljard euro in 2011 naar 4,7 miljard in 2012 ) merkt dat orders van geheugenfabrikanten tegenvallen; in computers zit veel werkgeheugen. Die chipmakers investeren nu amper in nieuwe technologie om efficiënter te produceren.

Maar het Veldhovense hightechbedrijf heeft een rotsvast vertrouwen dat de halfgeleidermarkt vanaf volgend jaar weer aantrekt. In 2014 en 2015 zal een nieuwe generatie smartphones de chipleveranciers tot vernieuwing dwingen. Daarvoor moeten ze na de zomer nieuwe chipapparatuur gaan kopen, waaronder lithografiemachines.

Dat is het begin van een nieuwe opgaande lijn in de conjunctuurcyclus van de chipindustrie, verzekert ASML-topman Eric Meurice.

De twee bedrijven zijn nauw met elkaar verweven, sinds Intel vorig jaar grootaandeelhouder werd in ASML. Als grootste klant garandeert Intel de afname van de nieuwe generatie chipmachines waaraan ASML bouwt. Intel betaalt mee aan de onderzoekskosten. De chipmaker investeert dit jaar 13 miljard in R&D, waarvan 2 miljard voor de bouw van nieuwe fabrieken. Dat past bij het beeld van herstel in de chipmarkt.

De verkoopcijfers van ultrabooks (Intels antwoord op de iPad) vallen nog tegen, erkent Patrick Bliemer, directeur van Intel Noord-Europa. Ultrabooks maken een kans als ze verder in prijs dalen. En als de consument gewend raakt aan Windows 8. Zakelijke klanten blijven volgens Bliemer wel pc’s kopen.

Ondertussen loopt Intels achterstand op het gebied van mobiele gadgets op; er is nog maar een handjevol telefoons dat op een Intel-chip draait. Vrijwel alle andere apparatuur werkt met chips die gebouwd zijn volgens ontwerpen van concurrent ARM. Zelfs Microsoft maakte een Windows-versie voor ARM-chips, hoewel die voorlopig nog op weinig respons kan rekenen.

    • Marc Hijink