Wereld stopt niet in 2020

Het pleidooi is opnieuw een excuus om de opbouw van duurzame energie op eigen bodem te vertragen. Een importstrategie is niet goedkoper dan het opwekken van duurzame energie in Nederland. Ieder land dat tegen 2020 nog niet aan de EU-verplichting voldoet, zal alsnog duurzame energie willen inkopen, wat een prijsopdrijvend effect heeft. Mogelijk is de kostprijs van groene stroom uit het buitenland goedkoper, maar de marktprijs kan daardoor veel hoger liggen. Die wordt namelijk bepaald door vraag en aanbod. Volgens een recente studie van onderzoeksbureau Ecofys zullen de kosten van import van duurzame energie 5 tot 10 cent per kilowattuur bedragen. Net zo veel als de extra kosten van windmolens op land (5 cent) of op zee (10 cent) in Nederland.

In tegenstelling tot import, levert het zelf opwekken van duurzame energie banen en innovatie op. Ook vermindert het onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De wereld stopt niet in 2020. Het opbouwen van een eigen duurzame energie-infrastructuur is nodig om na 2020 verder te kunnen groeien.

Heeft u ook een vraag? Mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC Foto’s Thomas Bokeloh