Zeven redenen waarom je vannacht naar deel twee van #doprah moet kijken

De uitzending van Oprah's interview met Lance Armstrong, waarin hij - eindelijk - dopinggebruik toegaf. Foto AFP / Mandel Ngan De uitzending van Oprah's interview met Lance Armstrong, waarin hij - eindelijk - dopinggebruik toegaf. Foto AFP / Mandel Ngan

Oké, het belangrijkste weten we nu: Lance Armstrong gebruikte doping. Zeven Touredities lang. Dat was gewoon “part of the job”. Dus wat gaat hij vannacht nog zeggen in deel twee?

Nou, de gevallen wielergrootheid zal waarschijnlijk nog op de volgende zaken ingaan:

1) De arrogante tweet met de 7-truienfoto
Armstrong werd ontmaskerd door het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, beroofd van zijn zeven Touroverwinningen, aan de kant gezet door zijn sponsor Nike, hij is teruggetreden als voorzitter van Livestrong. Maar ach, wat maakt het uit. De Texaan was lekker gaan liggen op de bank met uitzicht op zijn zeven gele truien, die hij tussen 1999 en 2005 won.

Verwaand, arrogant, een actie van een klootzak, aldus Oprah. Vannacht komen we erachter wat Armstrong bezielde om deze tweet de wereld in te sturen.

2) De stichting
Livestrong, de stichting voor kankerbestrijding die Armstrong had opgericht nadat hij was genezen van teelbalkanker, groeide uit tot een van de bekendste goede doelen ter wereld. Met Armstrong als ambassadeur. Een dag voor de opnames van het interview met Oprah ging hij langs bij Livestrong om sorry te zeggen. Volgens een woordvoerder van de stichting, die anoniem blijft, kon Armstrong zijn tranen niet bedwingen tijdens zijn korte verklaring, net als meerdere mensen van de stichting. Hij beloofde de reputatie van Livestrong, door teleurgestelde fans omgedoopt in ‘Lie strong’, in ere te herstellen. Vannacht in het interview met Oprah noemt hij zijn bezoek aan de Livestrong-medewerkers zijn “meest vernederende moment”.

3) De sponsors
In één dag stapte Armstrong op als voorzitter van Livestrong en werd hij aan de kant gezet door zijn twee sponsors. Niet alleen zijn trouwe kledingsponsor Nike zette hem aan de kant. Ook Anheuser-Busch (de brouwer van Budweiser) hield het voor gezien. Armstrong zag miljoenen wegvliegen. De ‘BV Armstrong’ wankelde. Hoe kijkt hij hier op terug?

4) Zijn familie

Twitter avatar lancearmstrong Lance Armstrong What am I doing tonight? Hanging with my family, unaffected, and thinking about this. http://t.co/7b1XPi8t #onward

Al die tijd leek Armstrong onaangedaan. Hij bleef de beschuldigingen aan zijn adres alsmaar ontkennen. Maar hoe reageerden zijn kinderen op het nieuws dat hij hen jarenlang heeft voorgelogen? Nadat ze hun vader zo vaak moesten verdedigen. En hoeveel verdriet heeft zijn moeder? “She’s a wreck”, zegt Armstrong vannacht.

5) Een terugkeer
Vannacht vraagt Oprah aan Armstrong: biecht je nu alles op omdat je een comeback wil maken in de wielersport? Wil hij weer wat gaan betekenen voor de wielrennerij?

6) De bestuurders
Volgens The New York Times zou Armstrong tegen bestuurders (UCI-bestuurders Verbruggen en McQuaid?) willen getuigen. Armstrong zou de UCI 125.000 euro hebben ‘geschonken’ nadat bij een dopingtest in 2001 epo zou zijn gevonden. Wist de UCI overal van? Wellicht gaat Armstrong daar vannacht nog op in.

Of zoals sportredacteur Maarten Scholten vandaag schreef in NRC:

Armstrong rekende tot het laatst op steun van de UCI, toen Usada hem in juni beschuldigde van doping. Maar voorzitter McQuaid besloot in oktober het rapport plus de strafmaat integraal over te nemen. Waarom zou Armstrong de UCI nog buiten schot houden? Dat geldt ook voor de verantwoordelijken bij US Postal. Niet voor niets becijferde een van zijn advocaten dat het bedrijf over de jaren 2001 tot 2004 een rendement van meer dan 300 procent had behaald. Niet zeuren over claims dus.

7) En natuurlijk de tranen
Tranen zouden we gaan zien. Hij zou instorten. Dat vertelden althans ingewijden aan Amerikaanse media. Maar emotie hebben we niet gezien in het eerste deel. Zou hij vanavond dan echt breken?

Het is de vraag hoeveel mensen zitten te wachten op het tweede deel van het interview met Armstrong. Naar het eerste deel van het gesprek keken in de Verenigde Staten zo’n 4,3 miljoen kijkers. En dat is niet bepaald veel voor Oprah, die in het verleden niet zelden tien miljoen kijkers trok met spraakmakende shows. En ze hoefden niet eens midden in de nacht op te staan.


Een voorproefje:

    • Marije Willems