Vrouwen, brieven en drones

This undated handout photo provided by the University of Pittsburgh Press shows Richard Blanco. Blanco, 44, the son of Cuban exiles, is the 2013 inaugural poet, joining the ranks of Maya Angelou and Robert Frost, and will be the youngest-ever inaugural poet and the first Hispanic or gay to recite a poem at the ceremonial swearing-in. (AP Photo/Nikki Moustaki, University of Pittsburgh Press) AP

Crowdfunding voor lexicon

Voor het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is via crowdfunding al meer dan 70.000 euro bijeengebracht, meldt Boekblad. Het boek is een initiatief van de website Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) en historica Els Kloek. Op die site worden de levens van Nederlandse vrouwen beschreven die ooit bekend of baanbrekend waren, maar inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt. Sinds vier jaar kunnen deelnemers een te portretteren vrouw adopteren, in ruil voor privileges zoals naamsvermelding in het uiteindelijke lexicon. Het boek, 1550 bladzijden dik, wordt uitgegeven door Vantilt en verschijnt volgende maand. (MS)

Brieven Burns ontdekt

Een Schotse onderzoeker heeft in een oud boek drie manuscripten en vier brieven van en aan de dichter Robert Burns (1759-1796) aangetroffen, meldt de BBC. Onderzoeker Chris Rollie ontdekte het werk in 2010 in een geïllustreerde editie van een boek met studies naar het werk van Burns uit de late 19de eeuw. Het boek was in het bezit van een particulier, maar behoorde oorspronkelijk toe aan William Paterson, de uitgever van Burns. Burns is de bekendste dichter van Schotland. De vondst, waaronder brieven die Burns aan vrienden schreef en van hen ontving, wordt in Britse media erg bijzonder genoemd. Onder de drie manuscripten bevindt zich een eerste versie van het gedicht ‘Composed on hearing a bird sing’, waardoor onderzoekers beter kunnen begrijpen hoe Burns aan zijn gedichten werkte. (SK)

Patricia Cornwell ‘berooid’

De financiële huishouding van thrillerschrijfster Patricia Cornwell, die zelden interviews geeft, ligt op straat door het proces dat zij heeft aangespannen tegen haar voormalige vermogensbeheerder, schrijft The Guardian. Cornwell, die sinds de vroege jaren negentig naar schatting 100 miljoen thrillers verkocht over patholoog anatoom Kay Scarpetta, heeft de New Yorkse vermogensbeheerder LLP en haar voormalige accountant en manager Evan Snapper, aangeklaagd wegens verwaarlozing, verduistering en contractbreuk. Hierdoor heeft Cornwell, claimt zij, miljoenen verloren en royalties gederfd. Volgens Cornwall heeft Snapper misbruik gemaakt van haar bipolaire stoornis om riskante speculaties te doen waarmee zij niet akkoord was. Cornwell brak met de firma toen zij in 2009 ontdekte dat haar vermogen was geslonken tot onder de dertien miljoen dollar, ongeveer wat zij netto per jaar overhoudt. (MS)

Obama kiest Richard Blanco

De Cubaans-Amerikaanse dichter Richard Blanco mag een gedicht voordragen tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama op 21 januari, meldt The New York Times. De ironie wil dat Blanco (44) vernoemd is naar Richard Nixon, de Republikeinse president die kritiek had op het beleid van de Cubaanse president Fidel Castro. Het is de vijfde keer dat een dichter optreedt bij de ceremonie. Toen Obama in 2009 werd geïnaugureerd droeg Elizabeth Alexander voor. (SK)

Wereldliteratuur met drones

De Nigeriaans-Amerikaanse schrijver Teju Cole (Open Stad) herschrijft via Twitter (@tejucole) de wereldliteratuur met drones in de hoofdrol. Alom bekende beginzinnen verschijnen op Twitter, waarna een drone het verhaal na 140 tekens abrupt doet eindigen. Onder meer Virginia Woolf, Herman Melville en Franz Kafka werden al door een drone getroffen. ‘Mrs Dalloway said she would buy the flowers herself. Pity. A signature strike leveled the florist’s.’ ‘Call me Ishmael. I was a young man of military age. I was immolated at my wedding. My parents are inconsolable.’ ‘Someone must have slandered Josef K., for one morning, without having done anything truly wrong, he was killed by a Predator drone.’ En zo voort, en zo verder. Teju Cole heeft bijna 74.000 volgers op Twitter. (MS)

Meer boekennieuws, boeken-faits divers en recensies op nrc.nl/boeken

    • Sebastiaan Kort
    • Maartje Somers