Verbruggen deed zaken met US Postal

Hein Verbruggen liet tussen 2001 en 2004 zijn geld beheren door Thom Weisel, de financier van de toenmalige ploeg van Lance Armstrong, US Postal. Dat gaf Verbruggen gisteren toe tegenover het Mamerikaanse persbureau AP. De Nederlander was van 1991 tot 2005 voorzitter van wielerbond UCI.

Travis Tygart, voorzitter van het Amerikaanse antidopingbureau Usada, zegt in The Wall Street Journal dat „deze zaak stinkt aan alle kanten”.

Volgens Verbruggen is er geen sprake van belangenverstrengeling. Hij noemt de reactie van Tygart tegenover AP „cynisch. Er is niets illegaals gebeurd. Ik wist niet eens wie Thom Weisel was”.

Verbruggen zegt dat hij tussen 1999 en 2004 geld heeft ondergebracht bij makelaar Jim Ochowicz. Ochowicz was manager van de Motorola-ploeg waarbij Armstrong van 1992 tot 1996 fietste. „Ik heb Jim een klein bedrag gegeven om te beheren. Twee jaar later ging hij onder Weisel werken.” Ochowicz bevestigt dit in The Wall Street Journal.

Weisel was een van de investeerders achter Tailwind Sports, de eigenaar van het team dat gesponsord werd door US Postal.

Verbruggen ontkent dat de band tussen hem als UCI-voorzitter en Weisel als financier van een grote wielerploeg zijn geloofwaardigheid geweld aandoet. „Een nauwe band tussen Weisel en mij is er helemaal niet. Ik heb een vriend [Jim] ooit een klein bedrag gegeven om te beheren en twaalf jaar laten zit ik midden in een dopingschandaal”, zegt Verbruggen tegen AP.

Armstrong heeft volgens The New York Times verklaard dat hij wil getuigen tegen bestuurders in de wielersport die zouden hebben geweten van zijn dopegebruik. Onder hen is waarschijnlijk ook Verbruggen. De Nederlander ontkent tot op heden te hebben geweten van Armstrongs dopegebruik. „Vermoeden is iets anders dan bewijzen. Als je iemand 215 controleert en er is niets aan de hand dan zit het probleem in de test zelf. Daar ben ik niet verantwoordelijk voor”, zei Verbruggen woensdag in wielertijdschrift De Muur.

Verbruggen kwam eerder in opspraak, toen bekend werd dat hij namens de bond bijna 100.000 euro had aangenomen van Armstrong. Verbruggen gaf dit toe. Het geld zou gebruikt worden voor de strijd tegen doping. „Hoe zouden we anders aan 7 miljoen euro moeten komen voor dopingbestrijding”? rechtvaardigde Verbruggen die donatie in De Muur.

Van het geld van Armstrong zou de UCI onder meer een machine hebben gekocht om bloed te testen. In het interview met Oprah vannacht zei Armstrong dat de UCI hem om geld had gevraagd. „Er was geen positieve test en er was geen geheim”, zei Armstrong vannacht. „Ik heb betaald omdat ze erom vroegen.”