Toch geen straffen Napoli om omkoping

SSC Napoli heeft met succes beroep aangetekend tegen een aftrek van twee punten vanwege een omkoopzaak uit 2010. Dat liet de Italiaanse voetbalbond gisteren weten.

Napoli staat nu gedeeld tweede in de Serie A met Lazio, op drie punten van Juventus. Een boete van 70.000 euro voor Napoli is kwijtgescholden.

De Zuid-Italiaanse volksclub werd vorige maand gestraft, nadat oud-doelman Matteo Gianello toegaf dat hij een competitieduel met Sampdoria drie jaar geleden had proberen te beïnvloeden. Op de laatste speeldag stelde Gianello aan zijn ploeggenoten voor de wedstrijd te ‘verkopen’, zo bekende hij tegenover de aanklager van de Italiaanse bond.

Sampdoria won het thuisduel en behaalde daardoor de voorronde van de Champions League. Napoli was al verzekerd van de zesde plaats en zo geplaatst voor de Europa League.

De schorsingen van Napoli-verdedigers Paolo Cannavaro en Gianluca Grava werden gisteren ook door de Italiaanse bond opgeheven. Zij zouden op de hoogte zijn geweest van de Gianello’s plannen, maar verzuimden dit te melden. De 36-jarige Gianello is intussen met pensioen. Zowel aanvoerder Cannavaro – jongere broer van de gestopte oud-international Fabio Cannavaro – als Grava was voor zes maanden uitgesloten.

Opvallend is dat Gianello destijds derde doelman was en het hele seizoen niet in actie kwam – ook niet in de bewuste wedstrijd in Genua. Basisspelers Cannavaro en Grava speelden toen wel tegen Sampdoria.

Napoli was de vijfde club in de Serie A die gestraft werd voor de omkoopzaak (calcioscommesse). Eerder kregen Siena, Atalanta, Torino en Sampdoria puntenaftrek wegens het manipuleren van wedstrijden.

De straffen maken deel uit van het onderzoek Last Bet, dat zich toespitst op 33 duels die in de voorbije seizoenen mogelijk werden gemanipuleerd. Het gaat vooral om duels in de Serie B, de een na hoogste afdeling in het Italiaanse profvoetbal. Sinds vorige zomer werden al ruim vijftig mensen gearresteerd.