Timosjenko beschuldigd van organiseren moord op partijgenoot

De voormalig premier van Oekraïne, Julia Timosjenko, wordt beschuldigd van het organiseren van een moord op een partijgenoot. Foto AFP / Sergei Supinsky

De voormalige premier van Oekraïne, Julia Timosjenko, wordt beschuldigd van het organiseren van een moord op een partijgenoot in 1996. Timosjenko zit al een straf van zeven jaar uit voor machtsmisbruik.

Volgens openbare aanklager Viktor Pchonka is uit onderzoek gebleken dat Timosjenko schuldig is aan de moord op Yevhen Shcherban, een van haar partijconcurrenten, meldt persbureau Reuters. Timosjenko zou hiervoor hebben samengespannen met Pavlo Lazarenko, die in 1996 en 1997 - ten tijde van de moord - premier was. Ook zou er 2,8 miljoen dollar zijn betaald om de moord te laten uitvoeren. Timosjenko kan levenslang krijgen als ze schuldig wordt bevonden.

‘Beschuldiging is linke soep’

Volgens Rusland-correspondent Thalia Verkade speelt deze zaak al langer:

“Dit is de aankondiging van een aanklacht die Timosjenko al langer boven het hoofd hing. Nu is het bewijsmateriaal verzameld en wordt er een strafzaak geopend.”

Maar volgens Verkade is het wel ‘linke soep’: “Als je in Oekraïne wordt beschuldigd van iets is de kans groot dat je ervoor wordt veroordeeld.”

Pchonka bracht de aankondiging naar buiten nadat een rechtbank een tweede proces tegen Timosjenko voor belastingontduiking had verdaagd. Haar advocaat waarschuwde vandaag dat Timosjenko’s gezondheid gedaald was tot een kritisch niveau, schrijft Reuters. De ex-premier ging eerder in hongerstaking.

Timosjenko veroordeeld voor zeven jaar cel wegens machtsmisbruik

Timosjenko werd in oktober 2011 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. Toen ze in hoger beroep ging werd dat afgewezen door het Hooggerechtshof.

Het hof vindt, net als de rechtbank eerder, dat Timosjenko haar bevoegdheden heeft misbruikt bij het sluiten van een gasdeal met Rusland. Volgens onderzoekers was Oekraïne in 2009 gedwongen om gas te kopen van Rusland tegen prijzen die ruïneus waren voor zijn economie.

    • Judith Laanen