Gemengde reacties op bekentenis - van ‘teleurstellend’ tot ‘goed begin’

Photo illustration showing a woman watches on her computer as Oprah Winfrey interviews cyclist Lance Armstrong about doping while competing professionally in the sport, as seen from Washington, DC, on January 17, 2013. The interview will run in two parts on Winfrey's OWN cable network and website. AFP PHOTO / Saul LOEB De reacties op de bekentenis van Armstrong vannacht over zijn dopinggebruik varieren van "een goed begin" tot "teleurstelling" en twijfel aan de oprechtheid van zijn bekentenis.

Gemengde reacties op de bekentenis van Armstrong over zijn dopinggebruik: de stichting Livestrong, die Armstrong oprichtte om kanker te bestrijden, is teleurgesteld over het dopinggebruik van Lance Armstrong gedurende zijn wielercarrière. WADA-voorzitter John Fahey twijfelt aan de oprechtheid van de bekentenis. De USADA noemde het een “goede eerste stap”.

De international wielerunie UCI noemde de bekentenis van Armstrong in een reactie een “belangrijke stap” om de schade te herstellen die de wielrenner heeft toegebracht aan de sport. UCI-president Pat McQuaid zei dat het interview een begin is “op de lange weg om het vertrouwen te herstellen”.

De voormalige president van de UCI, de Nederlander Hein Verbruggen, zei in een reactie dat hij blij was dat zijn onschuld bleek uit het interview. Verbruggen is ervan beschuldigd dat hij tijdens zijn voorzitterschap geld zou hebben aangenomen van Armstrong om het dopinggebruik te verdoezelen:

“Na jaren van samenzweringstheorieën laat het gesprek zien dat het niet meer dan dat is.”

USADA: goed begin

Ook Travis, Tygart, de chef van de Amerikaanse antidopingorganisatie USDA door wiens vernietigende rapport de hele zaak aan het rollen kwam, zei na de uitzending dat de bekentenis een goed begin is:

“Zijn bekentenis is een stap in de goede richting. Maar als hij echt oprecht schoon schip wil maken zal hij onder ede volledige openheid moeten geven over zijn dopingactiviteiten.”

Het Olympisch Comité IOC, zei dat de bekentenis van Armstrong na al die jaren van ontkenning een beetje te laat was om zijn geloofwaardigheid terug te krijgen.
Vicepresident Thomas Bach:

“Ik denk dat het een geval is van too little, too late. Het is een stap in de goede richting, maar meer ook niet. Als hij echt van zijn sport houdt en eerherstel wil dan zou hij de hele waarheid moeten vertellen en moeten samenwerken met alle autoriteiten.”

WADA twijfelt aan oprechtheid

John Fahey, voorzitter van de wereld anti-dopingorganisatie WADA, denkt niet dat Lance Armstrong oprecht spijt heeft van zijn dopingverleden. Armstrong zei in het interview namelijk dat hij spijt had van zijn comeback in 2009 en 2010 omdat hij denkt dat hij anders misschien niet gepakt was. “Dan hadden we hier niet gezeten.” Fahey reageerde daarop:

“Bij mij blijft vooral het gevoel hangen dat Armstrong denkt dat hij nooit gepakt zou zijn als hij geen comeback had gemaakt. Hij noemde geen namen, vertelde niet wie hem geholpen heeft en welke officials er bij betrokken waren.”

Vooral de woorden van Armstrong dat er geen sprake was van oneerlijke concurrentie schoten bij de Australiër in het verkeerde keelgat. Eerherstel zit er dan ook niet in voor hem als het aan Fahey ligt:

“Het was een goedkope manier om goed te praten wat hij heeft gedaan, hij is een bedrieger. Hij was fout, heeft de boel bedrogen en daar is geen enkel excuus voor. Als hij op zoek was naar bevrijding, dan is hij daar niet in geslaagd.”

David Walsh: moeten nog maar zien wat ervan beklijft

Ook sportjournalist van de Sunday Times, David Walsh die eerder een onthullend boek schreef over Armstrong, denkt gemengd over het interview. Hoewel hij het Oprah goed vond doen, valt het nog te bezien wat de waarde ervan is twittert hij:

Twitter avatar DavidWalshST David Walsh First reaction is Oprah began the interview brilliantly with her series of ‘yes or no’ questions. It felt good to hear him admit to doping.
Twitter avatar DavidWalshST David Walsh The more I think about the interview, the more conscious I become of the evasions and non-answers. His truth will come dropping slowly.

Tegen de BBC zei Walsh:

“Hij moet namen noemen. Hij is waarschijnlijk de grootste bedrieger die de sport ooit gekend heeft.”

Betsy Andreu: hij is het me verschuldigd

Betsy Andreu, de vrouw van teamgenoot Frankie Andreu die in 1996 zei toen Armstrong in een ziekenhuis lag, dat hij had toegegeven verschillende soorten doping te gebruiken, is ontzettend teleurgesteld over de bekentenis van Armstrong. Armstrong verklaarde destijds onder ede dat Andreu loog en dit had gezegd omdat ze hem haatte. In het interview met Oprah zei hij dat hij Andreu gebeld had om excuses aan te bieden, maar Andreu vind Armstrongs dat hij haar een echt excuus “verschuldigd” is, zegt ze op CNN:

Emma O’Reilly

Emma O’ Reilly, de voormalige masseur van Armstrong die door de wielrenner werd aangeklaagd nadat ze had verteld over zijn dopinggebruik zei op het Britse tv-kanaal ITV:

“Ik heb er alleen over gesproken toen destijds omdat ik het vreselijk vond om te zien waar sommige wielrenners doorheen gingen, niet alle wielrenners waren namelijk zo comfortabel met het bedrog dan Lance. En je kon zien dat hij naar ‘the dark side’ ging, zijn persoonlijkheid veranderde, wat ontzettend jammer was.”

Armstrong zei bij Oprah dat hij niet eens meer wist of hij haar aangeklaagd had: “To be honest Oprah, we sued so many people.”

Livestrong is teleurgesteld maar ook dankbaar

In een verklaring op de website laat Livestrong weten dat de stichting teleurgesteld is.

Na het USADA-rapport legde Armstrong zijn bestuursfuncties neer. Wel blijft Livestrong dankbaar voor al het werk dat de oud-wielrenner jarenlang in de strijd tegen kanker heeft verricht.

“Ondanks onze teleurstelling willen we onze dankbaarheid betuigen aan Lance. Voor zijn drive, toewijding en geestdrift waarmee hij kankerpatiënten en de hele gemeenschap van dienst was. Hij zit niet langer in ons bestuur, maar als onze oprichter zullen we hem altijd erkentelijk blijven.”

Armstrong bracht vlak voor het interview met Oprah Winfrey, waar hij zijn dopingzondes opbiechtte, een bezoek aan het hoofdkantoor van Livestrong.

“Hij heeft zijn excuses aangeboden en die hebben we geaccepteerd. Wij zullen met volle energie doorgaan en een sterke, onafhankelijke koers blijven varen.”

Reactie collegawielrenners: onvergeeflijk

Groene truiwinnaar Robbie McEwan zei dat hij Armstrong nooit zou vergeven en dat Armstrong “iedereen op deze planeet heeft bedrogen”. Hij verwierp het excuus van Armstrong dat iedereen doping gebruikte:

“Het probleem met mensen als Lance of iedere andere drugsgebruiker, is dat ze denken dat als iedereen het doet zij het ook moeten doen. Maar in feite gebruikt niet iedereen drugs.”

Voormalig teamgenoot Stephan Stewart, die als een van de eersten aan de bel trok over het dopinggebruik van Armstrong, sprak de verklaring van de wielrenner tegen dat hij geen ploeggenoten onder druk zou hebben gezet:

“Iedereen volgde hetzelfde programma.”

Stuart O’Grady, Olympisch kampioen in 2004 en tweevoudig drager van de gele trui reageerde ook teleurgesteld op de bekentenis. Tegelijkertijd is hij optimistisch over het eerherstel van de sport:

“Hoewel het een grote schok is voor de wielerwereld, laten we hopen dat er iets goeds uit kan voorkomen. En dat dit een begin kan zijn om weer meer naar de toekomst te kijken. De schade is nu eenmaal toegebracht, maar wielrennen is een geweldige sport en dat blijft zo.”

    • Anouk Eigenraam