Stevige vorst

De winter weet voorlopig van geen wijken. Het blijft vriezen, met daarbij in het weekeinde nog wat lagere maximumtemperaturen dan vrijdag. Begin volgende week probeert mildere lucht op te dringen maar of deze daadwerkelijk het land weet binnen te komen, is zeer de vraag. Als het al gebeurt, is het voor korte tijd, in vooral de zuidelijke helft van het land, met daarbij alleen wat lichte dooi overdag. Maar zelfs dat is, naar het zich nu laat aanzien, niet waarschijnlijk.

De aanhoudende koude heeft te maken met een combinatie van het zeer zuidelijk over Europa trekken van oceaandepressies en een hogedrukgebied boven Scandinavië. Tussen beide bolwerken wordt vrijwel onafgebroken koude lucht aangevoerd van boven Noord- en Oost-Europa.

De komende tijd blijft het dus stevig vriezen. Tijdens de nacht komt het veelal tot matige vorst, maar bij opklaringen is strenge vorst (< -10) mogelijk.

Ook overdag bivakkeert het kwik onder nul, het komend weekeinde zelfs ver daaronder. De maxima liggen tussen -2 en -4 graden in het zuiden van het land en -4 tot -6 in het noorden. Met een veelal matige, aan zee soms vrij krachtige oostenwind voelt het snijdend koud aan. Daarbij is het veelal bewolkt en soms valt er wat sneeuw, vrijdagnacht en zaterdag bijvoorbeeld in delen van de zuidelijke helft van het land. Begin volgende week volgt een vergeefse dooiaanval. Daarna verscherpt de vorst opnieuw.