Springen om jokers

Op de vijfde opnamedag van het dertiende seizoen van het spelprogramma Wie is de mol? (AVRO) vond in de Zuid-Afrikaanse Blide River Canyon een vrij ernstig ongeluk plaats. Deelnemer Janine Abbring kwam bij een sprong van een klif van elf meter ongelukkig in het water terecht, doordat ze haar rug hol trok. Een ruggewervel werd verbrijzeld, ze revalideert nog steeds en zal bij yoga nooit meer haar tenen kunnen aanraken.

In Pauw & Witteman (VARA) kondigde Abbring woensdag aan dat we gisteravond, in de derde aflevering, de fatale sprong te zien zouden krijgen. Goed voor de dit seizoen toch al uitzonderlijk hoge kijkcijfers, want zo’n incident wekt vanzelfsprekend nieuwsgierigheid.

Je kunt je afvragen of dat voyeurisme van dezelfde aard is als bij een programma als Sterren springen op zaterdag (SBS6) of het voor volgende maand aangekondigde Vliegende Hollanders - Sterren op de schans op dezelfde zender.

Laat ik louter voor mezelf spreken: ik vind het nooit leuk om te zien hoe mensen struikelen, zich bezeren of zich te pletter rijden. De val zelf werd gelukkig met grote discretie in beeld gebracht, de consequenties in het geheel niet. Ik was vooral benieuwd hoe zo’n stom ongeluk (er is geen enkele reden aan te nemen dat niet alle voorzorgen in acht genomen waren) uit zou werken op de andere deelnemers, van wie één (‘de mol’) heimelijk alle opdrachten tracht te saboteren.

Maar van de montage van de gebeurtenissen in het spel na de noodgedwongen exit van een van de BN’ers begrijp ik nog minder dan van Sterren springen. Janine Abbring had die dag nog in de camera gezegd wat een leuke en hechte groep het was, zodat je niemand verdenken kon: „Je hoopt dat er wat soapsterretjes tussen zitten en een doorgesnoven muzikant, maar nee hoor, dit is gewoon hel.”

Van de vriendengroep zegt alleen Paulien Cornelisse kort dat ze Janine zal missen en dat ze het verschrikkelijk vindt. Daarna gaat iedereen gewoon door met het spel, jaagt op jokers en maakt enveloppen open. Geen chagrijn, geen aangeslagenheid of verdriet, geen rebellie, geen empathie. Wat een professionals!

Ik geloof er niets van en denk dat omwille van het spelscenario de werkelijkheid totaal kunstmatig is geworden. Rotspel!

    • Hans Beerekamp