Spreekstalmeester van het jaar

Matthijs van Nieuwkerk, gisteren verkozen tot Omroepman van het Jaar, heeft met DWDD zijn eigen ‘mini-omroepje’.

Matthijs van Nieuwkerk over zijn team: „We zijn een grote familie”.

„De flamboyante spreekstalmeester weet de DWDD-formule telkens weer te verfrissen”, schrijft Broadcast Magazine over Matthijs van Nieuwkerk, sinds gisteren Omroepman van het Jaar. De presentator van praatprogramma De wereld draait door is de tweeëntwintigste die wordt bekroond door het vakblad.

Tv-producent John de Mol, zelf drievoudig winnaar, benadrukte bij de uitreiking hoe bijzonder het is dat DWDD na acht jaar nog altijd niet is versleten. Nog steeds behoort de show tot de grote, spraakmakende hits van de publieke omroep. Eerder werd het programma bekroond met de Gouden Televizierring en de Zilveren Nipkowschijf.

Broadcast Magazine benadrukt dat Van Nieuwkerk de prijs krijgt omdat hij DWDD heeft uitgebouwd tot ‘mini-omroepje’. Inmiddels heeft de presentator zijn zaak namelijk verrijkt met filialen. In spin-offs als DWDD University en DWDD Recordings krijgen muziek en wetenschap een eigen podium. Onder de populaire vlag van DWDD wint Van Nieuwkerk zo een groot publiek voor bijvoorbeeld tv-colleges van natuurkundige Robbert Dijkgraaf. Deze week werd de nieuwste DWDD-dochter geboren: De wereld leert door. Iedere werkdag een kort gesprek met een wetenschapper. Van Nieuwkerk houdt van gezellig en leuk, maar ook van een enerverende sfeer en van opschieten: hij buigt voorover in zijn krappe jasjes, houdt het kort en „spreekt als een machinegeweer” (J.L. Heldring). Die aantrekkelijke uitstraling neemt hij ook mee in zijn rondes langs de filialen.

En dan te bedenken dat Van Nieuwkerk, toen hij twaalf jaar geleden begon bij de televisie, eerst een paar jaar onbevredigd rondzwalkte van korte baan naar korte baan.

Van Nieuwkerk werkte van 1984 tot 2001 bij Het Parool. Aanvankelijk interviewde hij sporters en schrijvers, uiteindelijk was hij hoofdredacteur. Onder zijn leiding werd de krant lichtvoetiger en Amsterdamser. Hierna was hij heel kort hoofdredacteur van Amsterdamse tv-zender AT5, netcoördinator van Nederland 3 en presentator van Nova. Tot hij in 2005 eindelijk zijn draai vond bij DWDD.

Van Nieuwkerk wordt overigens ook iedere maand beloond voor zijn energieke bijdrage aan de DWDD door de VARA, met een bruto maandsalaris van 41.000 euro. Een krap half miljoen per jaar, twee keer Balkenende.

    • Wilfred Takken