Snoozzze

Er zoemt iets onder het kussen. En dan bellengerinkel. Het begin van een lange symfonie, tenminste als je niet snel op snooze drukt. Ah, verlost. Voor vijf hele minuten.

De snooze-knop behoort overduidelijk tot een van de beste uitvindingen van de laatste tijd. Niet voor je partner die op andere tijden verwacht wordt dan jij, maar wel voor jou die, als de wekker om 7.30 uur afgaat, nog even een half uur mag blijven liggen snoozen.

Snoozen: slapen, pitten, maffen, doezelen, dutten, soezen, dommelen etc.

Snoozen: beseffen dat je nu al op zou kunnen staan, maar pas over 30 minuten echt op zou moeten staan als je zonder je haren nat te laten worden onder de douche springt, weer hetzelfde aantrekt als gisteren en je ontbijtje onderweg bij de bakker haalt.

Snoozen: wakker geschud worden om meteen weer in slaap te vallen, terwijl alleen je vinger boven de dekens uitkomt (en op het betreffende knopje van je telefoon ligt te rusten) in de wetenschap dat je nog 25 minuten lang onder de warme dekens kunt blijven liggen.

Snoozen: Je omdraaien en je tegen het nog warmere lijf van je lief aanklemmen terwijl je denkt: ‘Ohhh wat lig ik heerlijk te slapen!’

Snoozen: ‘Nog een heel kwartier voordat… zal ik alvast? Nee…’

Snoozen: Denken dat je nog drie keer vijf minuten mag dromen over vreemde dingen die je straks eenmaal onder de douche weer vergeet en van je af spoelt.

Snoozen: wakker geschreeuwd worden door je lief als je nog tien - hele! – minuten mag snoozen en mokkend uit bed stappen, hoewel je nog veel langer in bed had kunnen blijven liggen. Toch nog tijd voor een goede douche, om te piekeren wat je vandaag aan zal trekken en een koffie aan de keukentafel, en dat terwijl je de wekker gewoon om 8.00 uur had kunnen zetten.

Bah.

    • Sophie van der Stap