Schatplichtig aan de hele wereld

Behoort de sinaasappel tot onze eetcultuur? We moeten ons eigen erfgoed inniger liefhebben, zeggen de romantisch-nationalisten, bedreigd als die is door multiculturalisme, moderne kunst en de Europese gedachte. Ik zal de laatste zijn om geringschattend te doen over de vaderlandse keuken, maar we zijn schatplichtig aan zowat de hele wereld. Niet de laatste plaats aan de Arabische en andere keukens in landen rond de Middellandse Zee. Er komt niet zo gek veel oorspronkelijk uit eigen kookpot of zelfs maar van eigen bodem.

Wanneer mag iets het stempel Nederlandse dragen? Couscous niet, maar pasta is al lang ingeburgerd. De aardappel lijkt me boven elke twijfel verheven, want al zo’n 500 jaar onder ons. Behoort de rijsttafel tot het Nederlandse culinaire erfgoed, hier toch uitgevonden? En wat te denken van de satékroket?

De sinaasappel komt, zoals de naam al zegt, uit China. Ook die is succesvol ingeburgerd. Voor de bloedsinaasappel geldt dat wat minder. Jammer, het sap is prachtig van kleur en ze hebben een heerlijke aroma. Misschien genieten ze een beperkte populariteit omdat bloedsinaasappels seizoensproducten zijn, afhankelijk van het ras verkrijgbaar van december tot april. Of zou de naam afschrikken? Laten we ze dan wijnappelsienen noemen, zoals hier en daar in Vlaanderen gebeurt.

Hangop van yoghurt, die moet in het recept van vandaag vaderlands tegenwicht bieden. Hoewel, yoghurt is een vinding die ons via de Turken heeft bereikt. Hangop is tegenwoordig kant-en-klaar verkrijgbaar, maar zelf maken is heel gemakkelijk.

Neem een schone handdoek, vrij van geurtjes van wasmiddel of wasverzachter. Een stuk kaasdoek, verkrijgbaar in kookwinkels, is nog beter. Of neem een groot, papieren koffiefilter. Bekleed een vergiet of grote zeef met het natgemaakte en uitgewrongen doek. Zet er een schaal of pan onder. Giet de yoghurt op het doek en laat hem tenminste vier uur uitlekken. Schep de hangop in een kom en roer hem goed door. Zet hem koel weg tot gebruik.

Haal met een fijne rasp de oranje bovenlaag van de schil van twee bloedsinaasappelen. Pers de sinaasappelen uit, dat moet ongeveer een deciliter sap opleveren. Breng dat aan de kook met 75 gram suiker. Kook de siroop even op en roer er de sinaasappelrasp door. Laat afkoelen.

Schil twee sinaasappelen tot op het vruchtvlees. Snijd met een scherp mesje de partjes vruchtvlees los van de vliezen. Haal ze even door de siroop.

Verdeel de hangop en de partjes sinaasappel over de schaaltjes. Giet de sinaasappelsiroop er omheen. Voor de smaak en kleur kan een muntblaadje geen kwaad, een goed alternatief in combinatie met sinaasappel is basilicum. Al met al is het een fris nagerecht, een mooi besluit van een winterse Hollandse maaltijd van erwtensoep of stamppot met een rookworst.

    • Joep Habets