Rus pleegt zelfmoord in detentie Rotterdam na afwijzing politiek asiel

Een in Nederland afgewezen asielzoeker uit Rusland heeft woensdag in een detentiecentrum in Rotterdam zelfmoord gepleegd. De ingenieur Aleksandr Dolmatov was woensdagavond in het detentiecentrum gearriveerd, in afwachting van zijn uitzetting. Dolmatov had afgelopen zomer in Nederland politiek asiel aangevraagd omdat hij als activist voor de oppositiegroep ‘Een Ander Rusland’ gevaar dacht te lopen. Tijdens een demonstratie in Moskou aan de vooravond van de inauguratie van president Vladimir Poetin in mei vorig jaar was Dolmatov gearresteerd. Daarna zou de geheime dienst FSB hem hebben gevolgd. Dolmatov vreesde dat deze druk van justitie en staatsveiligheidsdienst verband hield met zijn werk in de Russische wapenindustrie. Hij was verbonden aan een ‘constructiebureau voor raketwapens’ in Koroljov, ten noordoosten van Moskou. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Teeven van Justitie heeft Aleksandr Dolmatov een brief aan zijn moeder achtergelaten. Daarin zou hij zijn „tragische maar persoonlijke levensvragen” hebben beschreven. De redenen voor zijn verblijf in Nederland bleven in de afscheidsbrief onbesproken. NRC