Rechtbank overweegt ultimatum OM te herzien

Het OM weigert getuigenverklaringen te overleggen. Daardoor kan het niet ontvankelijk worden verklaard in een omvangrijke fraudezaak waar de politie al vijf jaar aan werkt.

Maastricht. De rechtbank Maastricht bekijkt of ze blijft bij een eerder gegeven bevel aan het Openbaar Ministerie om getuigenverklaringen te overleggen in een omvangrijke fraudezaak.

De strafrechters besloten eergisteren een week bedenktijd te nemen nadat het OM liet weten geen gehoor te zullen geven aan een vorige maand door de rechtbank gesteld ultimatum. Ze zouden vóór 11 januari verklaringen van een in 2009 door de politie gehoorde getuige alsnog aan het strafdossier moeten toevoegen. Door die opstelling dreigt het OM niet ontvankelijk te worden verklaard in een strafzaak tegen elf verdachten. Het gaat om een omvangrijke fraudezaak met vastgoed waar een groot opsporingsteam al meer dan vijf jaar aan werkt.

Justitie zegt niet aan het verzoek te kunnen voldoen omdat dit in strijd is met de wet en eerdere jurisprudentie. De verklaringen van verdachtePascal H. liggen in een kluis omdat justitie geen overeenstemming met hem wist te bereiken over een getuigenbeschermingsprogramma.

Het OM weigert ook gehoor te geven aan de opdracht van de rechters omdat door H. „niets relevants” zou zijn verklaard. En als kluisverklaringen toch openbaar worden, zullen in de toekomst „daadwerkelijk bedreigde getuigen” niet meer bereid zijn tegenover de politie te verklaren. NRC