PSV in eigen huis hard onderuit tegen Zwolle

EINDHOVEN - keeper Diederik Boer (L) van PEC Zwolle werkt de bal weg voordat Marcelo (R) van PSV gevaarlijk kan worden. Keeper Diederik Boer (L) van PEC Zwolle werkt de bal weg voordat Marcelo (R) van PSV gevaarlijk kan worden. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Koploper PSV heeft zich vanavond in eigen huis geblameerd tegen PEC Zwolle: 3-1. Fred Benson velde de Brabanders met twee doelpunten.

Wiljan Pluim zorgde voor het derde Zwolse doelpunt, terwijl de gelijkmaker van Tim Matavz even voor rust uiteindelijk weinig waard bleek. FC Twente kan, als het morgen RKC Waalwijk verslaat, alleen aan kop gaan in de eredivisie.

De Eindhovenaren begonnen slap aan de wedstrijd en zagen Zwolle al snel appelleren voor een strafschop, na vermeend hands van Marcelo. Scheidsrechter Dennis Higler zag er echter niets in en liet doorspelen. Even later kwam Zwolle op voorsprong. Benson kreeg na rommelige dribbel van Pluim een voet tegen de bal: 1-0.

PSV ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, maar creëerde moeizaam kansen. Dries Mertens en Jeremain Lens wisten hun kansen niet te verzilveren. Een paar minuten voor rust trok Matavz de stand dan toch gelijk. De Sloveen schampte de bal na een voorzet van links in het doel.

Negen minuten in de tweede helft zette Benson de wedstrijd definitief op zijn kop. De Ghanese Nederlander kwam op aangeven van Giovanni Gravenbeek vogelvrij te staan in het strafschopgebied en schoof de bal koel langs doelman Boy Waterman.

Niet lang daarna zorgde PSV voor enkele van de onwaarschijnlijkste missers van het seizoen. Mertens, Matavz en Lens wisten de bal binnen enkele seconden vanaf luttele afstand op doelman Diederik Boer of naast de goal te schieten. Zwollenaar Pluim toonde zich een paar momenten later wel efficiënt door de bal uit een hoekschop binnen te koppen: 3-1.

De avond werd daarna nog vervelender voor PSV. Erik Pieters, die zijn rentree maakte na een zware blessure, kwam van schuin achter hard in op een Zwolle-speler. De arbiter zag er rood in en stuurde de international van het veld. De linksback uitte zijn frustratie vervolgens door een ruit kapot te slaan, waarna zijn bloed op de grond droop. Pieters werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog onduidelijk hoe hij er aan toe is.

PSV wist vervolgens weinig meer te creëeren, terwijl Zwolle op de counter bleef loeren. Een vrije trap op zo’n negen meter van het doel kon de Eindhovenaren ook niet aan een aansluitingstreffer helpen, waarna het duel relatief rustig werd uitgespeeld.

Dit wedstrijdverslag werd verzorgd door persdienst Novum.

    • Marije Willems