‘Terreuractie in Algerije is nog gaande’ - lot gijzelaars onduidelijk

De Japanse premier Shinzo Abe heeft een deel van zijn reis door Zuidoost-Azië afgebroken als gevolg van het gijzeldrama in Algerije. Bij de mislukte bevrijdingsactie zijn volgens de laatste berichten dertig gijzelaars omgekomen. Tussen de gijzelaars zaten Japanners. Er is nog steeds onduidelijkheid over het lot van tientallen gijzelaars, en het Britse ministerie verklaarde zojuist dat de gijzeling nog steeds voortduurt.

Er is nog steeds onduidelijkheid over het lot van tientallen gijzelaars op het gasveld in Algerije. Foto EPA / British Petroleum

De Japanse premier Shinzo Abe heeft een deel van zijn reis door Zuidoost-Azië afgebroken als gevolg van het gijzeldrama in Algerije, meldt Reuters. Bij de mislukte bevrijdingsactie gisteren bij een gasveld in Algerije zijn volgens de laatste berichten dertig gijzelaars omgekomen. Er is nog steeds onduidelijkheid over het lot van tientallen gijzelaars, en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde zojuist dat de gijzeling nog steeds voortduurt.

De Japanse premier kondigde aan zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn verkiezing tot premier vroegtijdig af te breken, nadat bekend werd dat bij een Algerijnse bevrijdingsactie dertig van de gijzelaars waren omgekomen. Onder de gijzelaars zitten Japanners.

De Japanse premier Shinzo Abe overlegt met zijn staf over de gijzeling op zijn vlucht van Bangkok naar Jakarta. De premier breekt zijn reis voortijd af wegens de crisis. Foto AFP / Jiji PressDe Japanse premier Shinzo Abe overlegt met zijn staf over de gijzeling op zijn vlucht van Bangkok naar Jakarta. De premier breekt zijn reis voortijd af wegens de crisis. Foto AFP / Jiji Press

Van de gijzelaars zijn vijftien van de dertig doden geïdentificeerd. Zeven van hen zijn buitenlanders, onder wie twee Britten, twee Japanners en een Fransman. Honderden gijzelaars werden bevrijd en zeker elf gijzelnemers kwamen ook om het leven. Dat zei een bron binnen de Algerijnse veiligheidsdiensten tegen Reuters. Maar op de Algerijnse staatstelevisie zegt men dat vier gijzelaars zijn omgekomen. De gijzelnemers verklaarden juist weer aan het Mauritiaanse persbureau ANI dat er rond de vijftig mensen waren omgekomen, 34 gijzelaars en vijftien gijzelnemers.

Onduidelijkheid over situatie gijzelaars

Er blijft onduidelijkheid bestaan over het dodental en de situatie van een deel van de gijzelaars. Veel medewerkers van het gasveld van BP hebben zich nog niet gemeld. De Franse autoriteiten hebben vandaag verklaard in contact te zijn met twee gijzelaars die ontsnapten. Van twee andere Franse mogelijke gijzelaars is echter nog niets vernomen. Drie Japanse werknemers die zich op het gasveld bevonden, zijn terecht, maar van veertien anderen is nog geen bericht vernomen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet zojuist weten dat de gijzelingscrisis in Algerije nog niet over is, meldt Reuters. Het gaf geen verdere details. Er zijn onbevestigde berichten dat de extremisten in een hoek van het uitgestrekte complex van BP, het Noorse Statoil en het Algerijnse Sonatrach nog een aantal gijzelaars vasthouden. De Engelse premier David Cameron heeft de natie gewaarschuwd ‘voorbereid te zijn op slecht nieuws’.

De Algerijnse bevrijdingsactie wordt internationaal veroordeeld

In Japan werd de Algerijnse actie veroordeeld. Japan was niet ingelicht over de operatie. Ook in andere landen waar gijzelaars vandaan komen, klinkt sinds gisteren kritiek. De landen werden niet ingelicht door de Algerijnse overheid, en krijgen ook nu beperkte informatie. Onder andere Britse hulp werd door Algerije afgeslagen. Onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan eisen opheldering.

Frankrijk gaat een onderzoek openen naar de gang van zaken. Medewerkers van de Franse president Hollande waren aanvankelijk urenlang vergeefs bezig om de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika aan de telefoon te krijgen. Maar de Franse relaties met het voormalige gebiedsdeel Algerije zijn delicaat. Algiers heeft stilzwijgend wel zijn luchtruim voor de Franse operatie in Mali opengesteld.

De gijzelaars komen vermoedelijk uit tien verschillende landen, vooral Algerijnen. Roemenen, een Oostenrijker, Noren, Filipijnen, Ieren en Maleisiërs zouden ook onder de gegijzelden hebben gezeten.

Het bezoek van de Britse premier Cameron aan Nederland, dat voor vandaag gepland stond, is wegens de gijzelingssituatie in Algerije ook afgelast.

De extremisten noemen zichzelf de “Battalion of Blood”

De extremisten die de werknemers gijzelden, die gelieerd zouden zijn aan Al-Qaeda, verklaarden woensdag dat de gijzelingsactie een reactie is op de Franse militaire operatie in Mali. Ze maakten duidelijk dat president Hollandes verklaarde doel in Mali “de terroristen te vernietigen” aanzienlijk complexer is dan aanvankelijk door Parijs werd voorgesteld. De extremisten eisen dat Frankrijk zich militair terugtrekt uit het land.

De Algerijnse regering verklaarde daarop niet te onderhandelen met gijzelnemers. Minister van Communicatie Mohamed Said gisteren:

“Wanneer we worden geconfronteerd met terrorisme zeggen wij dat er geen onderhandelingen zullen zijn, geen chantage, geen respijt in de strijd tegen het terrorisme, gisteren, vandaag en morgen”

Na de uit de hand gelopen bevrijdingsactie heeft de Algerijnse minister van Communicatie gezegd het te betreuren dat er enkele doden en gewonden zijn gevallen. Het leger had volgens hem geen keus:

“Toen de terreurgroep erop stond het complex te verlaten met de buitenlandse gijzelaars naar buurlanden, werd het bevel gegeven aan speciale eenheden om de positie aan te vallen waar de terroristen zich verschanst hadden.”

Het Algerijnse eenzijdige optreden is te verklaren uit zijn oorlog met moslimextremisten in de jaren negentig, staat vandaag in NRC Handelsblad te lezen. Die kostte tussen 100.000 en 200.000 mensen het leven. Het Algerijnse leger is gewend erg hard en zonder wachten op te treden.

De aan Al-Qaeda geliëerde groep heeft bij ANI aangekondigd meer operaties als deze te zullen uitvoeren bij buitenlandse bedrijven. De gijzeling maakt dat de crisis in de Sahara nu ook een probleem van de Franse bondgenoten is geworden.

    • Anouk van Kampen