Postpakketje reist naar Julian Assange

Foto van Assange door het pakje.

Op 16 januari 12.30 uur doet de Zwitserse kunstenaarsgroep Bitnik een doos op de post voor internetactivist Julian Assange. Er zitten een mobieltje en een camera in. Door een gaatje wordt elke 10 seconden een foto gemaakt. Op Bitnik.org is de reis nog te volgen. Foto’s van een stuk been, een postzak van binnen, een lopende band, veel zwart.

Assange, de man achter WikiLeaks, zit sinds juni 2012 vast op de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij heeft politiek asiel in Ecuador gekregen maar mag Groot-Brittannië niet verlaten. De Australiër vreest te worden uitgeleverd aan Zweden waar hij wordt verdacht van verkrachting. Daar loopt hij de kans te worden uitgezet naar de VS waar hem straf boven het hoofd hangt wegens het openbaar maken van vertrouwelijke documenten.

Bitnik mailde Assange nadat het pakket op de bus was gedaan: „Wij willen zien waar het pakje terechtkomt. Het pakje zou binnen 24 uur moeten arriveren. Mocht dit niet lukken dan volgen een tweede en derde poging.”

Het pakje kwam donderdag 17 januari aan om 18.15 uur. Assange toont zijn omgeving en houdt teksten voor de lens. Uiteindelijk houdt hij een bordje omhoog: Postal Art is contagious.

    • Ine Poppe