Over de haag

Máli of Malí

Máli of Malí? Klemtoon op de eerste of de laatste lettergreep? De manier waarop Mali wordt uitgesproken verraadt de afkomst. Bij Defensie (in het jargon van Buitenlandse Zaken: de snorren) is het Máli. Mensen van Buitenlandse Zaken (in Defensiejargon: de krijtstrepen) hebben het over Malí. De laatsten, minister en polyglot Frans Timmermans voorop, claimen de goede uitspraak te hanteren, namelijk de Franse. Het was nu eenmaal ooit een Franse kolonie.

Vooruitgang bij SGP

Hem was iets opgevallen, zei SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf gisteren, tijdens een overlegje in de Tweede Kamer. Zijn christelijke, orthodoxe partij heeft onlangs schoorvoetend geaccepteerd dat vrouwen ook politici kunnen zijn. Misschien daarom vond Dijkgraaf het zelf wel grappig dat in de eurogroep, het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden, maar één vrouw zit. „Het lijkt de SGP wel.” Nee hoor, zo corrigeerde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, het zijn er twee. Dijkgraaf: „Kijk. Vooruitgang!”

Frits kijkt vooruit

Memoires in de vorm van een wekelijks feuilleton. Oud VVD-leider Frits Bolkestein is er deze week mee begonnen in Elsevier. „Het verleden moet worden gekoesterd, maar dat gebeurt weinig”, zegt hij. Het weerhoudt hem er niet van zich ook over de toekomst uit te laten. Over de houdbaarheid van Mark Rutte bijvoorbeeld. Van belang is dat er een opvolger klaar staat. En die is er volgens Bolkestein: fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Minister Edith Schippers is in zijn ogen trouwens „ook geschikt”. Dat is dus ook weer geregeld.