Oprah: Heb je ooit prestatiebevorderende middelen genomen? Armstrong: Ja. Oprah: Was epo daar één van? Armstrong: Ja. Oprah: Heb je ooit bloeddoping gebruikt en heb je bloedtransfusies ondergaan? Armstrong: Ja. Oprah: Heb je testosteron, cortisone

Voor Lance Armstrong hoorde doping er gewoon bij, tijdens de zeven edities van de Tour die hij won. „Net als lucht in de banden en water in de bidons. It was part of the job.” Dat zei hij vannacht in een interview met Oprah Winfrey. Hij gaf daarin voor het eerst zijn dopegebruik toe. Armstrong, die levenslang is geschorst en zijn zeven Tour-zeges kwijt is, had altijd categorisch ontkend, zelfs onder ede. „Het was één grote leugen, die ik veel te vaak heb herhaald”, zei hij nu. Ook volgden excuses aan critici die hem eerder van dopegebruik beschuldigden. „Zij hadden gelijk en ik niet.”

Valsspelen wilde Armstrong het niet noemen, want zijn concurrenten beschikten volgens hem over dezelfde middelen. Hij ontkende ploeggenoten te hebben aangezet tot doping en weigerde de beschuldigende vinger naar anderen te wijzen. „Ik ben zelf verantwoordelijk.”

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 8-9