‘Ook omstreden arts Emmen werkte in Duitse kliniek’

HEILBRONN - beeld van de SLK-Kliniken waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkzaam is. Opnieuw ophef in Heilbronn over een omstreden arts. Foto ANP / Marcel van Hoorn

In het Duitse ziekenhuis waarin de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur onlangs bleek te werken, heeft nog een omstreden Nederlandse arts werkzaamheden verricht. Dat meldt de Duitse lokale krant de Heilbronner Stimme na onderzoek.

Het gaat om maagchirurg Nick Reijnen, die in Nederland verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van vijf patiënten in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Reijnen ging in november 2009 aan de slag bij het Hohenlohe ziekenhuis, dat gelieerd is aan het Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn waar ook Jansen Steur werkte.

In een dependance van de kliniek in Brackenheim werkte Reijnen vervolgens van juli 2010 tot november dat jaar. Na anonieme tips moest Reijnen er vertrekken. Het ziekenhuis had informatie binnengekregen over mogelijke eerdere foutieve praktijken van Reijnen. Om wat voor fouten het ging, wilde het ziekenhuis niet zeggen.

Bij de maagverkleiningsoperaties die Reijnen in het ziekenhuis in Emmen uitvoerde traden ongebruikelijk veel complicaties op. In 2009 ontsloeg het ziekenhuis in Emmen de chirurg en ruim twee jaar geleden werd hij geschrapt uit het zogeheten BIG-register, waardoor hij in Nederland niet meer als arts mag werken. Tegen hem loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Reijnen werd in 2005 in Duitsland al eens veroordeeld voor dood door schuld tot het betalen van een boete van 12.600 euro nadat hij in 2002 bij een operatie een doekje in de buik van een patiënt had laten zitten, zo meldt persdienst Novum. De patiënt overleed na de ingreep.

Begin vorig jaar werd al bekend dat Reijnen aan de slag was in het St. Georg-ziekenhuis in Schmallenberg. Daar vloog hij er vervolgens uit.

    • Marije Willems