Ontsnapte gijzelaars getuigen over geweld; kritiek op optreden leger Algerije; extremistische leider Mokhtar Belmokhtar eist hoofdrol op

Hollande kan Algerije niet bekritiseren

De gijzeling in Algerije is voor de Franse president Hollande „nieuw bewijs” dat zijn besluit om in Mali in te grijpen „gerechtvaardigd was”. Slechts kort stond Hollande gisteren stil bij de „dramatische omstandigheden” waaronder de gijzeling plaats had. Terwijl andere landen zorgen uitspraken over de Algerijnse actie, hield Frankrijk zich op de vlakte. De hulp van Algerije is van levensbelang voor het welslagen van de Franse operatie in Mali. De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft, ondanks verzet in eigen land, het luchtruim opengesteld voor Franse toestellen onderweg naar in Mali. Toen Hollande Bouteflika belde over de bestorming, nam de laatste niet op.

Militaire steun VS aan Algiers geweigerd

Net als andere regeringen werd gisteren de Amerikaanse regering volledig overvallen door de Algerijnse actie. De woordvoerder van president Obama, Jay Carney, zei gistermiddag dat de regering „opheldering zocht van de Algerijnse regering”. Volgens Amerikaanse functionarissen hebben de VS de Algerijnen militaire assistentie aangeboden, maar Algerije zou die hebben geweigerd. Wel cirkelde gisteren een onbewapende Amerikaanse drone boven het gascomplex. De gijzelnemers zeggen dat ze zeven Amerikanen vasthouden. Onbekend is het aantal Amerikaanse slachtoffers en het aantal Amerikanen dat in veiligheid is.

Gijzelcrisis komt Cameron slecht uit

De Britse premier David Cameron stelde zijn langverwachte Europa-toespraak, die hij vandaag in Amsterdam zou houden, uit vanwege de gijzeling in Algerije. Het besluit werd genomen na een spoedvergadering van het kernkabinet. De premier noemde de situatie in Algerije „bijzonder zorgelijk”. Downing Street bevestigde dat „een aantal” Britten is gegijzeld en zeker een van hen is gedood. Cameron waarschuwde dat het Verenigd Koninkrijk zich moet voorbereiden op „meer slecht nieuws”. Britse militairen en elitetroepen, die in de regio zijn gelegerd, staan klaar om in te grijpen, mocht de situatie verergeren en Algerije om hulp vragen.

Mali ziet gijzeling als gevolg eigen strijd

Malinezen op straat in de hoofdstad Bamako zijn geschokt over de gijzelingen in Algerije, maar ook een beetje blij dat de oorlog tegen de extremisten nu misschien meer internationale aandacht krijgt. „Staat dit ons ook te wachten”, vraag de onderwijzer Youchaou zich af. Malinezen zien de gijzeling in het buurland als een gevolg van de strijd in hun eigen land. „De extremisten in ons land kwamen voor een groot deel uit Algerije en nu voeren ze ook weer acties in hun vaderland uit”, zegt Ahmed Toure, een verkoper van telefoonkaarten. Het Malinese nieuws berichtte over de gijzeling, maar het hoofdnieuws was de strijd tegen de extremisten in eigen land. (Koert Lindijer, Bamako)

EU reageert voorzichtig

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken, die gisteren bij elkaar kwamen in Brussel voor een spoedvergadering over Mali, reageerden voorzichtig op de eerste berichten over doden en gewonden bij de gijzeling in Algerije. Ze uitten wel meteen hun medeleven met de slachtoffers, maar vonden dat ze nog te weinig informatie hadden om zich aan te sluiten bij hun collega uit Mali, Tieman Coulibaly, die ook op de vergadering was. Hij legde meteen een verband met de rebellen in zijn eigen land – en gijzelingen waren er al veel langer, zei hij. EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton zei alleen dat ze „nauw contact” had met de EU-lidstaten over de gebeurtenissen in Algerije

Japan betreurt overhaaste actie

Japan is zeer ongelukkig met de bestorming van het gascomplex door Algerijnse troepen. Vanochtend werden nog veertien Japanners die bij de gasinstallatie werkten vermist. Minstens twee Japanners zouden zijn omgekomen, drie van hen zouden in veiligheid zijn. De Japanse regering tekende „ernstig protest” aan bij Algerije tegen de in haar ogen overhaaste actie. Gisteren riep Japan de Algerijnen op de bestorming „onmiddellijk te staken”, aldus de kabinetschef van premier Shinzo Abe die de bestorming „betreurenswaardig” noemde. Abe onderbrak gisteren zijn reis door Zuidoost-Azië in verband met de gijzelcrisis op het complex.