‘Fyra stuk door winterweer’ - parlementen willen opheldering

PIJNACKER - De trein van NS Hispeed op het HSL traject tussen Amsterdam en Rotterdam. Foto ANP / Les van Lieshout

De schade aan drie Fyra-treinen gisteren is veroorzaakt door het winterweer meldt de NOS. Gisteren werden de ritten tussen Amsterdam Brussel geschrapt door de defecten. Volgens NS Hispeed zijn bodemplaten van de hogesnelheidstreinen beschadigd door ijsblokken.

Commercieel directeur van Hispeed Marjon Kaper zei in het Radio 1 Journaal:

“Elke trein krijgt in de winter aan de voor- en onderkant ijsvorming. Die ijsblokken kunnen soms 20 bij 20 centimeter zijn. Die vallen er tijdens de rit weer af, zeker bij een hogesnelheidstrein. Dan stuiteren ze naar achteren en maken ze dingen kapot.”

NS Hispeed onderzoekt hoe van de ijsvorming af te komen want volgens Kaper worden de Fyra’s weliswaar bij hun eindbestemming al ijsvrij gemaakt, maar onderweg krijgen ze door sneeuw toch weer ijsvorming.

Zoveelste incident

Gisteren kwamen drie Fyra’s op hun eindstation aan met beschadigde bodemplaten. Vanwege de schade worden de Fyra’s ook vandaag niet meer ingezet. Vandaag moet duidelijk worden wanneer ze weer gaan rijden. Het is het zoveelste incident met de nieuwe hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam.

Kaper zegt dat alles wordt gedaan om reizigers naar hun eindbestemming te brengen.

“Maar ze zullen twee keer meer moeten overstappen en dat is natuurlijk vervelend.”

De treinen van de Thalys naar België en Frankrijk, die over hetzelfde traject rijden, hebben geen last van het winterse weer. De Fyra tussen Amsterdam en Breda rijdt vandaag wel gewoon.

Belgische en Nederlandse parlementen vragen om opheldering

Het Belgische en Nederlandse parlement willen nu samen een hoorzitting houden over de Fyra-problemen, meldt de NOS nu. Het is bijzonder dat ze samen een hoorzitting organiseren.

Waarschijnlijk zal het binnen twee weken georganiseerd worden, in welke van de twee landen is nog niet duidelijk. Deskundigen van onder meer de NS en het Belgische spoorwegbedrijf NMBS zullen worden uitgenodigd voor uitleg, en de twee willen de NS-dochter Hispeed horen.

De Belgische voorzitter van de vaste Kamercommissie Infrastructuur heeft contact gehad met haar Nederlandse collega Paulus Jansen van de SP. Gezamenlijk vragen ze nu om opheldering. Jansen nodigt de leden van de Nederlandse commissie vandaag uit om met het verzoek in te stemmen.

    • Anouk Eigenraam