Net een baby? Snel aanmelden!

Wie een school zoekt moet vroeg beginnen, ontdekt redacteur Juliette Vasterman.

Paniek! Mijn dochter is acht maanden en nog niet ingeschreven op een basisschool – en volgens een vriendin ben ik dan al te laat. Zij heeft haar zoontje van vijf maanden al aangemeld, op wel vijf basisscholen in Den Haag.

Ik heb geen reden om aan haar te twijfelen: ze geeft les op een basisschool. Maar toch controleer ik het verhaal bij twee andere vriendinnen. Het klopt. Voordat je baby zes maanden is, moet je eigenlijk al in actie zijn gekomen.

Oké, haast is dus geboden. Ik stuur mails naar al mijn Haagse vrienden met kinderen en krijg al snel antwoorden.

‘Galvani school, nog niet gekeken, wel goede verhalen over gehoord.’

‘Houtrust, gekeken; klassikaal en kak.’

‘De vrije School, plekken gaan hard.’

Ik google de scholen, bekijk de websites, vergelijk scholen met scholenwijzer online – en weet me geen raad. Wat moeten we kiezen? Een openbare, brede, zwarte, elitaire of christelijke school? Klassikaal, Montessori, Jenaplan, Dalton? En wat voor kind heb ik eigenlijk? Ik kijk naar mijn dochtertje: ze kruipt over de vloer en gooit haar handjes in de lucht als je ‘hoera’ roept. Wat kan ik hier uit opmaken?

Bij veel scholen kan ik haar pas inschrijven na een rondleiding. Sommige rondleidingen worden om de drie maanden voor grote groepen ouders georganiseerd. Sommige zijn alleen met ouders en de directie. En dan volgt er een gesprek. Een rondleiding én een gesprek? Mijn kind is acht maanden, ik weet níéts over haar leerprestaties! En ik wil haar nú inschrijven want ze is ál acht maanden. Ik schrap de scholen die een rondleiding eisen.

Twee blijven er uiteindelijk over. Ik bel. „Hoe oud is uw dochter?” vraagt de vrouw aan de andere kant van de lijn. „Acht maanden? Dat wordt krap hoor, we hebben een wachtlijst van bijna vier jaar.” Ik mag wel proberen om er tussen te komen, het formulier staat online. Er staan allemaal vragen op, over het beroep van de ouders en de gezinssituatie. En of je toestemming wil geven voor foto’s van je kind op de website van de school. En je moet uitleggen waarom je deze school kiest, en geen andere.

De lesmethode staat me aan, schrijf ik. En o ja, uw school ligt om de hoek.

Een paar maanden later valt de scholengids van de gemeente Den Haag in de bus. Die hoef ik niet meer te lezen. Toch voelt het niet goed, je dochter zo jong al inschrijven op twee scholen.

    • Juliette Vasterman