Nederlander keek vorig jaar meer tv: drie uur en een kwartier per dag

We worden er niet graag aan herinnerd, maar de teleurstellend afgelopen wedstrijd op het EK voetbal tussen Nederland en Portugal is toch echt het best bekeken programma van het jaar.
We worden er niet graag aan herinnerd, maar de teleurstellend afgelopen wedstrijd op het EK voetbal tussen Nederland en Portugal is toch echt het best bekeken programma van het jaar. Foto ANP / Jerry Lampen

De Nederlandse televisiekijker zat vorig jaar elke dag gemiddeld drie uur en een kwartier voor de buis. Dat was tweeënhalf procent meer dan in 2011 (drie uur en elf minuten per dag). De groei werd veroorzaakt door het grote aantal sportevenementen, zoals het EK voetbal en de Olympische Spelen, en het slechte weer in april, meldt de Stichting Kijkonderzoek (SKO) vandaag.

Het best bekeken programma van het jaar was de EK-wedstrijd Portugal-Nederland. Bijna acht miljoen Nederlanders zagen 17 juni hoe Oranje roemloos werd uitgeschakeld bij het EK.

Blijven sportuitzendingen buiten beschouwing, dan was de uitzending van Boer Zoekt Vrouw van 23 september met bijna 4,3 miljoen kijkers de populairste uitzending. De aflevering van de boerendatingshow is het enige niet-sportprogramma in de top tien van best bekeken programma’s.

De top tien van meest bekeken programma’s exclusief sport werd gedomineerd door Nederland 1 en RTL 4. De helft van de lijst bestaat uit verschillende uitzendingen van het RTL 4-programma The Voice of Holland.

Het marktaandeel in de avond daalde bij zendergroep RTL van 30,2 naar 28,5 procent, en bij SBS van 19,3 naar 17 procent. Bij de publieke omroep steeg het marktaandeel in de avond juist: van 34,3 naar 37,7 procent. Nederland 1 had van alle zenders het grootste marktaandeel gedurende de hele dag, gevolgd door RTL 4.