Mooie docu's over games

Het succes van crowdfundingplatforms als Kickstarter betekent niet alleen dat er nieuwe mogelijkheden zijn om games te financieren. Ook documentaires over games is een populaire categorie. Een mooi voorbeeld van een voltooid project is het recent uitgebrachte Minecraft: The Story of Mojang. Te koop op DVD of als download. Een aanrader.

Het visueel documenteren van games blijft altijd een uitdaging. Games moet je spelen om echt te begrijpen. Veel documentairemakers omzeilen dit probleem door films te maken over gameklassiekers of liever nog over gamers. Populair in dit geval zijn documentaires over competitief gamen.

Inhoudelijk opvallend, want de wereld van elektronisch sporten is een niche. Maar de strijd tussen gamers leent zich uitstekend om het persoonlijke verhaal achter games te vertellen, inclusief broodnodig drama. De mooiste documentaire in dit sub-genre is The King of Kong: A Fistful of Quarters (2007) waarin gestreden wordt om de hoogste score in het arcadespel Donkey Kong.

Underdog Steve Wiebe strijdt tegen de flamboyante Billy Mitchell en zoals bij alle goede documentaires over games krijg je meteen zin om ook te spelen. Nog zo’n pareltje is Ecstasy of Order: The Tetris Masters (2011), over een groep gamers die de hoogste score willen halen in Tetris. Of kijk nog eens op uitzendinggemist.nl naar de Nederlandse docu Beyond the Game (2009) over het in competitieverband spelen van Warcraft III.

De documentaire over Minecraft past in de meer recente trend van films gemaakt over indie (onafhankelijke) ontwikkelaars. Ook hier veel persoonlijk drama en uitgesproken karakters. De held van het verhaal over Mojang is de sympathieke Zweed Markus ‘Notch’ Persson. Op het ene moment sleutelt hij wat aan een van zijn vele gameprojecten. Het andere moment is hij miljonair en wordt hij overladen met prijzen.

Opvallend aan al deze titels is dat ze over niches en subculturen gaan. Het gehalte blanke ongeschoren mannen die aan het woord komen is bovengemiddeld. Dat maakt deze films niet minder interessant, maar ik smacht naar documentaires over snel groeiende gamebedrijven, onbekende gameculturen in verre landen, de recente ondergang van grote speluitgevers, nieuwe gamegenres en de aanzwellende massa nieuwe gamers. De website van Kickstarter maar eens goed in de gaten blijven houden.

    • David Nieborg