Moesson in een vijfsterrenhotel

Guests of a five-star hotel swim in the pool as the main street is inundated by floodwaters in Jakarta on January 17, 2013. Heavy rains have displaced almost 10,000 people in the Indonesian capital, a government official said Wednesday, with two people killed so far in the seasonal chaos. AFP PHOTO / ADEK BERRY AFP

Zwemmen in het zwembad van een vijfsterrenhotel is een stuk luxer dan zwemmen in de overstromingen buiten het hotel. Het zwemmen is op dit moment alleen maar mogelijk, omdat het zwembad zich op het dakterras bevindt. Hevige moessonregens hebben het leven in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, flink ontregeld.

Ongeveer twintigduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten door het slechte weer. Er zijn vier doden gevallen, waaronder twee kinderen van 13 en 2 jaar. De gouverneur van Jakarta, Joko Widodo, heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Winkels zijn dicht, scholen en regeringsgebouwen gesloten en wegen onbegaanbaar. De overstroming is op sommige plekken twee meter diep. De ergste overstroming was in 2007, toen zijn er veertig doden gevallen en honderdduizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

De weersvoorspelling voor de komende dagen: nog meer regen.