‘Ministerie bood ex-spion zwijggeld om klachten te laten vallen’

Het ministerie van Defensie heeft een ex-agent van de militaire inlichtingendienst MIVD vijfhonderdduizend euro zwijggeld geboden, schrijft De Telegraaf vandaag. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het ministerie van Defensie heeft een ex-agent van de militaire inlichtingendienst MIVD vijfhonderdduizend euro zwijggeld geboden, schrijft De Telegraaf vandaag.

De krant bezit geheime bandopnamen waarop mr. Marc Gazenbeek, directeur juridische zaken bij het ministerie van Defensie, het “ongelooflijk mooie” geldbedrag - zoals hij het zelf zegt - duidelijk hoorbaar aanbiedt.

In ruil voor het geld moest de ex-agent alle juridische procedures tegen de ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken staken. De man eist minimaal anderhalf miljoen euro. Hij zou in gevaar zijn gebracht doordat de MIVD hem in de steek liet. De spion leverde in Kabul informatie en wapens aan commando’s in Afghanistan, en organiseerde op de Nederlandse ambassade ontmoetingen met Talibaan-leiders. Door interne ruzies bij de MIVD stond hij er plotseling alleen voor in Afghanistan en kwam hij in gevaar, aldus de krant. Hij moest het land ontvluchten en verloor miljoenen euro’s aan zakenbelangen.

Jarenlang deden de ministeries alsof de ex-spion zijn rol als informant en agent had verzonnen. Nu erkent Defensie zijn rol.

Bij de onderhandelingen tussen de ex-agent en Defensie waren ook landsadvocaat Eric Daalder en Michael Ruperti, advocaat van de ex-spion aanwezig. Een defensiewoordvoerder erkent het aanbod en laat aan de krant weten dat de ex-spion het aanbod heeft afgeslagen.

    • Anouk van Kampen