Marathons gestaakt én afgelast om slechte ijsvloer

De schaatsmarathon van Gramsbergen is gisteravond halverwege de mannenwedstrijd gestaakt vanwege de slechte staat van het natuurijs. Om dezelfde reden is voor vanavond de marathon in het Drentse Veenoord afgeblazen.

De organisatie in het Overijsselse Gramsbergen besloot de race gisteravond te beëindigen na een grote valpartij. Een aantal schaatsers raakte daarbij geblesseerd. Het natuurijs was toen al van slechte kwaliteit, met her en der gaten tot op het onderliggende asfalt.

De organisatie in Gramsbergen had ijstransplantaties uitgevoerd om gaten te dichten. De vrouwen konden aan het begin van de avond daardoor nog wel hun marathon rijden. Maar het asfalt was ook toen al op sommige punten aan de oppervlakte gekomen.

Bij de vrouwen ging de winst verrassend naar Irene Schouten. Zij drukte haar schaats net iets eerder over de streep dan favoriete Mariska Huisman, die dinsdag de eerste marathon op natuurijs in het Groningse Noordlaren had gewonnen en woensdag hetzelfde deed in het Overijsselse Haaksbergen. Foske Tamar van der Wal finishte gisteren als derde.

De eerste marathons op natuurijs werden dinsdagavond in Noordlaren verreden. Daar zegevierde bij de mannen Bob de Vries van de BAM-formatie. Zijn ploeggenoot Christijn Groeneveld won woensdag de marathon van Haaksbergen. De schaatsvierdaagse in Noord-Nederland vormt traditiegetrouw de opmaat naar meer races op natuurijs. Volgens de weersverwachting zouden midden volgende week wellicht wedstrijden op ‘open water’ kunnen worden verreden.