Kost gaat voor de baat uit

De VVD pleitte deze week om de energiedoelstellingen grensoverschrijdend in te vullen. „We importeren onze groene stroom uit Noorwegen, Duitsland of Spanje. We bereiken hetzelfde, maar op een goedkopere manier”, zegt energiewoordvoerder René Leegte. Goed idee?

Voor Leegte is de vraag waar we onze hernieuwbare energie moeten opwekken een economische afweging. Hij stelt dat importeren goedkoper is. Maar dat is betwistbaar. Is de Nederlandse economie op termijn immers niet beter af met een sterke groene sector? Dat vergt nu investeringen. De kost gaat voor de baat.

Maar het is niet alleen een centenkwestie, het is ook een morele keuze. Als Leegte zijn zin krijgt, wordt het idee dat we samen in Nederland voor de taak staan onze energievoorziening drastisch te veranderen ondermijnd. De energierevolutie noopt dan niet langer tot eigen inspanning en nieuwe oriëntatie, maar verwordt tot een lege huls. 16 procent van onze energie moet duurzaam zijn. Door deze verplichting af te kopen in het buitenland, blijft alles in eigen land business as usual.

Boekhoudkundig mag het kloppen als we geld overmaken naar het buitenland; moreel gezien missen we de boot.