Kortkolom economie

S&P verwacht daling huizenprijzen

Amsterdam. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) voorspelt dat de daling van de huizenprijzen in Nederland dit jaar tussen de 5 en 6 procent uit zal komen. Voor 2014 voorspelt S&P een daling rond 2 procent. De afwaardering van de huizenmarkt komt volgens S&P door de beperking van de hypotheekrenteaftrek, toenemende werkloosheid, de vertraagde groei van de inkomens en de vooruitzichten op bezuinigingen van de overheid. Dat maakt de consument in Nederland angstig om te verhuizen. Ook in de meeste andere landen voorspelt de kredietbeoordelaar verder prijsdalingen. Het slechtst is de situatie in Spanje. De huizen zijn daar sinds het uitbreken van de crisis een kwart in waarde gedaald. Het afgelopen jaar daalden de prijzen met 10 procent. (NRC)

Meer patenten in Europese landen

Amsterdam. Het Europees Octrooibureau heeft vorig jaar 5,7 procent meer patentaanvragen ontvangen dan in 2011. Het aantal aanvragen steeg van 244.000 naar 258.000. Het percentage octrooien dat vorig jaar werd toegekend, was ook iets hoger dan in 2011, namelijk 25,5 om 25,1 procent. Het gros van de aanvragen, 63 procent, kwam van een land buiten de Europese Unie. De overige 37 procent kwamen van binnen de EU. (Novum)

Nederlander koopt wijn in Duitsland

Amsterdam. De recente accijnsverhoging op wijn zorgt ervoor dat steeds meer consumenten hun wijnflessen halen in Duitsland. Dat concluderen de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn op basis van onderzoek door Trendbox. Sinds begin dit jaar betaalt de Nederlander 83 cent accijns per liter wijn. (NRC)