Kortkolom buitenland

Rivalen in Zimbabwe eens over grondwet

Harare. In Zimbabwe hebben president Robert Mugabe en zijn rivaal, premier Morgan Tsvangirai, een akkoord bereikt over een nieuwe grondwet. Aan een „lange reis” is een einde gekomen, aldus Tsvangirai, die in 2008 een akkoord sloot met Mugabe om de macht te delen. Details zijn nog niet bekend, maar er zouden onder meer afspraken zijn gemaakt om de macht van de president in te dammen. Als de bevolking zich in een referendum over de grondwet heeft uitgesproken kunnen presidentsverkiezingen worden uitgeschreven. Zowel de 88-jarige Mugabe als Tsvangirai wil zich kandidaat stellen. (BBC)

IAEA vertrekt zonder succes uit Teheran

Teheran. Onderzoekers van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA hebben overleg met Iraanse autoriteiten in Teheran gisteren zonder resultaat afgesloten. Het IAEA wil de militaire installatie in Parchin bezoeken omdat het vermoeden bestaat dat Iran daar een test heeft gedaan in verband met de ontwikkeling van een atoomwapen. Iran ontkent en zegt dat het IAEA zich baseert op onduidelijke informatie van buitenlandse veiligheidsdiensten. Iran zegt zijn veiligheid niet in gevaar te laten brengen door verdachtmakingen van landen die het als vijanden beschouwt. (AP)

Grieken onderzoeken ‘Lagarde’-fraudelijst

Athene. Het Grieks parlement heeft vannacht een onderzoek geopend naar de manier waarop ex-minister van Financiën George Papaconstantinou is omgesprongen met de ‘Lagarde-lijst’, een overzicht van Grieken met Zwitserse bankrekeningen. De namen van drie van zijn familieleden verdwenen van de lijst. Het onderzoek beperkt zich tot Papaconstantinou. De regeringspartijen stemden tegen een onderzoek naar de rol van diens opvolger Evangelos Venizelos, vice-premier en leider van de socialistische partij Pasok. (NRC)

Geestelijke verliest het pleit in Islamabad

Islamabad. De Pakistaanse geestelijke Muhammad Tahirul Qadri en enige duizenden aanhangers, die de afgelopen dagen tegen corruptie ageerden en het vertrek van de regering eisten, hebben gisteren het centrum van de hoofdstad ontruimd. Qadri sprak van een overwinning, maar volgens politieke analisten bleef hij met lege handen achter, nadat ook oppositiepartijen zich van hem hadden gedistantieerd. De regering blijft zitten en heeft beloofd het parlement te ontbinden voor 16 maart, de uiterste datum waarop dat constitutioneel hoe dan ook moet. (AP, Reuters)

Eerste dode Australië door bosbranden

Sydney. Bij bosbranden in Australië, die dit jaar door extreme hitte en droogte heviger zijn dan normaal, is gisteren voor het eerst een dode gevallen. Een man werd gevonden in een uitgebrande auto bij het plaatsje Seaton, 200 kilometer ten oosten van Melbourne. Na een korte afkoeling is het opnieuw extreem warm. In Sydney werd een recordtemperatuur van 45,8 graden Celsius gemeten. Meteorologen verwachten dat het weer dit weekeinde omslaat (AP)