Kortkolom binnenland

Asbestschoonmaak in wijk Utrecht: zes mln

Utrecht. De asbestbesmetting die afgelopen zomer werd ontdekt in flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft woningcorporatie Mitros tot nu toe tussen de vijf en zes miljoen euro gekost. Dat bevestigde een woordvoerder van Mitros gisteren. De kosten bestaan grotendeels uit de opvang van de ongeveer driehonderd bewoners die in juli hun huis uit moesten. Ook de verwachte kosten aan schadeclaims die bewoners indienden zijn in de schatting meegenomen. Mogelijk loopt het bedrag nog op. De laatste flat is inmiddels gereinigd. (Novum)

Dertig miljoen voor eilandjes Markermeer

Den Haag. Het kabinet steekt dertig miljoen euro in een plan om waddeneilanden aan te leggen in het Markermeer. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken, PvdA) geeft vijftien miljoen euro, de andere helft komt van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD). Met de zogenoemde Markerwadden ontstaat extra natuur. (Novum)

Grote brand verwoest varkensslachterij

Meppel. Een leegstaande varkensslachterij in Meppel is vannacht door een uitslaande brand verwoest. Meerdere brandweerkorpsen uit Drenthe en Friesland werden ingezet. Uit metingen bleek dat er geen stoffen zijn vrijgekomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden. (NRC)

IJsbanen vernield door beton en auto

Oude Pekela. De ijsbaan in het centrum van Oude Pekela is woensdagnacht vernield. Een 19-jarige dorpsbewoner crosste met zijn auto over de ijsvloer en zakte door het ijs. Hij kreeg een boete van 500 euro. Afgelopen nacht zijn er ook twee ijsbanen in wording in het naburige Nieuwe Pekela en Veendam vernield. In Nieuwe Pekela was de ijsvloer bewerkt met betontegels en boomstammen. (NRC)