Horizon

Ik was bij een bijeenkomst waar dingen gezegd werden als: „We zijn van inspraak naar ‘beginspraak’ gegaan, wat als gevolg heeft dat wij, als communicatieprofessionals, onze scope moeten verbreden, omdat we veel meer kunnen bijdragen!” Ha, dacht ik, ik bevind me patsboem aan het forefront van de nieuwe managerstaal. Het klinkt als iets waar we

Ik was bij een bijeenkomst waar dingen gezegd werden als: „We zijn van inspraak naar ‘beginspraak’ gegaan, wat als gevolg heeft dat wij, als communicatieprofessionals, onze scope moeten verbreden, omdat we veel meer kunnen bijdragen!” Ha, dacht ik, ik bevind me patsboem aan het forefront van de nieuwe managerstaal.

Het klinkt als iets waar we meteen allemaal warm voor lopen

Managers hebben een vaag beroep en daarom is het niet zo gek dat ze zo houden van jargon. Een natuurkundige die bij CERN werkt, zegt van nature al genoeg dingen die de rest van de wereld niet begrijpt. Een manager van (bijvoorbeeld) een communicatieafdeling heeft het in principe over zaken die we allemaal kunnen begrijpen. Wil hij toch nog serieus genomen worden, moet hij dus zelf een taal bedenken die maar half begrijpelijk is.

Managerstaal verandert snel. Een tijdje geleden was het nog bon ton om ‘één plus één is drie’ te zeggen. Dat klinkt nu, ook voor managers, buitengewoon muf. Het nieuwe mode-uitspraakje in deze kringen is ‘een punt op de horizon zetten’. Toen ik het voor het eerst hoorde, dacht ik de hele tijd dat het ging om een stip aan de horizon, maar dat is dus fout. In verhalen over zeevaart verschijnt een stip aan de horizon die langzaam groter wordt, en dat blijkt dan een piratenschip te zijn. In managementtaal gaat het dus om een punt, en dat punt, daar moet naartoe gewerkt worden. Je zou het ook gewoon een ‘doel’ kunnen noemen, maar dat klinkt waarschijnlijk niet groots, niet visionair genoeg.

De toekomstige manager van ons land, Willem-Alexander, zei een tijdje geleden over het idee om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen: „De Spelen zijn het ideale punt op de horizon om een nieuw Nederland te ontwikkelen waar we nog tientallen jaren profijt van zullen hebben.” Het doel is: de Spelen naar Nederland halen. Maar door het een punt op de horizon te noemen is de bijvangst maarliefst ‘een nieuw Nederland’. Dat klinkt goed, het klinkt als iets waar we meteen allemaal warm voor moeten lopen.

Ook onbegrijpelijke dingen kunnen bevattelijk worden gemaakt door het punt op de horizon. Ik kwam een rapport tegen dat heet: ‘Een punt op de horizon. Aanzet voor een intersectoraal businessplan biobased economy.’ Geen idee waar het over gaat. Maar ik heb er nu al zin in.

    • Paulien Cornelisse