Gevallen ontwerper Galliano bij Oscar de la Renta aan de slag

Foto AFP / Bertrand Guay

De Britse modeontwerper John Galliano maakt zijn rentree in de mode bij Oscar de la Renta, meldt persbureau Reuters. Galliano werd twee jaar geleden door het Franse modehuis Dior ontslagen wegens anti-semitische uitspraken.

Galliano’s terugkeer in de modewereld is vooralsnog een tijdelijke ‘residency’ bij de studio van de van oorsprong Dominicaanse De la Renta in New York, aldus De la Renta tegenover persbureau Reuters. Galliano zal de komende drie weken met De la Renta doorbrengen terwijl deze zich voorbereidt op zijn aanstaande show tijdens de New York Fashion Week. De la Renta zei in een reactie tegenover Reuters:

“Hij heeft lang en hard gewerkt aan zijn herstel, en ik ben blij dat ik hem de kans kan geven om zichzelf weer in de modewereld onder te dompelen en kan acclimatiseren in een omgeving waar hij zo creatief is geweest.”

Volgens Galliano (52) zorgde zijn alcohol- en drugsverslaving voor zijn problemen en is hij vastbesloten om alles goed te maken, schrijft Reuters. Galliano zelf zei in een reactie:

“Een paar jaar voordat ik verslaafd raakte daalde ik af in de gekte van de ziekte. Ik zei en heb dingen gedaan die anderen kwetsten, in het bijzonder leden van de Joodse gemeenschap. Ik ben Oscar veel dank verschuldigd voor zijn uitnodiging om tijd door te brengen met hem in de bekende omgeving van een ontwerpstudio. Zijn steun en geloof in mij maakt me bescheiden.”

In april vorig jaar volgde de Belgische ontwerper Raf Simons Galliano op bij Dior.

Samenwerking Galliano en De la Renta opmerkelijk

Moderedacteur Milou van Rossum noemt de samenwerking vanwege Galliano’s uitgesproken ontwerpen opmerkelijk:

“De la Renta is een tamelijk conservatieve ontwerper dus de combinatie verbaast me wel.”

De ontwerper kwam in februari 2011 in opspraak omdat hij zich schuldig maakte aan antisemitisme en bedreiging. Ook dook er een video op waarin de ontwerper zijn liefde voor Hitler uitsprak en tegen een joodse vrouw zei dat haar voorvaderen het verdienden om vergast te worden. Hierop besloot zijn werkgever, modehuis Christian Dior, hem te ontslaan. Galliano bood hierna zijn excuses aan voor zijn uitspraken.

Galliano werd in september 2011 ‘symbolisch’ beboet door de Franse rechter. Hij kreeg een voorwaardelijk boete van zesduizend euro. Daarnaast moest Galliano een symbolische euro voor iedereen die hij heeft beledigd betalen. De rechter oordeelde dat de mediahype en zijn ontslag bij Dior al voldoende straf waren.

    • Judith Laanen